PUTINOV FANATIK

Šahovski velemajstor na stupu srama: Pogledajte njegove poruke i bit će vam jasno zašto su ga suspendirali

Karjakin je posljednjih tjedana u više navrata dijelio rusku propagandu i podržavao rat što je izazvalo žestoke reakcije, a otkazani su mu i pozivi na šahovske turnire na Zapadu

Sergej Karjakin

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

Međunarodna šahovska federacija (FIDE) u ponedjeljak je ruskog šahovskog velemajstora Sergeja Karjakina suspendirala na šest mjeseci zbog njegovih izjava u kojima je podržao rusku invaziju na Ukrajinu.

Tročlano povjerenstvo jednoglasno je proglasilo Karjakina krivim za kršenje članka 2.2.10 Etičkog kodeksa FIDE što je obrazloženo na 10 stranica. "Izjave Sergeja Karjakina o aktulanom vojnom sukobu u Ukrajini dovele su do velikog broja reakcija na društvenim mrežama i drugim mjestima, u velikoj mjeri negativnih prema stavovima Sergeja Karjakina", napisali su, među ostalim, članovi povjerenstva.

Karjakin je posljednjih tjedana u više navrata dijelio rusku propagandu i podržavao rat što je izazvalo žestoke reakcije, a otkazani su mu i pozivi na šahovske turnire na Zapadu. Među njegovim spornim istupima bilo je i otvoreno pismo Putinu u kome podržava vojnu operaciju u Ukrajini.

Nedavno je na Twitteru napisao da su ga pitali žali li zbog svoje javne potpore vojnoj invaziji. "Moj odgovor je jednostavan. Ja sam na strani Rusije i mog predsjednika. Bez obzira što se dogodi, podržat ću svoju zemlju u svakoj situaciji bez razmišljanja!", napisao je Karjakin koji je 15. velemajstor na rejting listi Međunarodne šahovske federacije.

image

Vladimir Putin i Sergej Karjakin

Alexei Druzhinin/Tass/Profimedia

Sergej Karjakin rođen je 1990. godine na Krimu, a šah je počeo igrati već sa pet godina. Bio je "šahovsko čudo od djeteta" te je u dobi od 12 godina postao šahovski velemajstor dok je kao 14-godišnjak pobijedio je tadašnjeg aktualnog svjetskog prvaka Vladimira Kramnika u brzopeoteznoj partiji na turniru u Dortmundu. Njegova šahovska karijera strelovito se razvijala i 2016. godine bio je izazivač za titulu svjetskog prvaka za koju se borio protiv Norvežanina Magnusa Carlsena. Nakon 12 partija rezultat je bio neriješen, a u razigravanju, po ubrzanom tempu, Carlsen je bio bolji 3:1 i tako još jednom odbranio titulu.

Do 2009. godine Karjakin je predstavljao Ukrajinu na međunarodnim šahovskim turnirima, a zatim se preselio u Rusiju te postao obožavatelj Vladimira Putina.

Odluka Međunarodne šahovske federacije o šestomjesečnoj suspenziji znači da Sergej Karjakin u lipnju neće moći sudjelovati na turniru šahovskih kandidata u Madridu. Tamo će se suočiti osam šahista, a pobjednik će igrati protiv svjetskog prvaka Magnusa Carlsena u veljači 2023. godine. Karjakin je odluku o svojoj suspenziji nazvao "sramotnom", no rekao je da se neće žaliti jer je on "prvo domoljub, a onda šahist". Ruska državna novinska agencija TASS izvijestila će Ruski šahovski savez uložiti žalbu Međunarodnoj šahovskoj federaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 09:43