ZELENSKI ODAHNUO

Sad je službeno: Biden potpisao zakon kojim se daje ključni paket pomoći Ukrajini!

Potpisivanje paketa pomoći bio je vrhunac višemjesečnih napetih pregovora

Joe Biden

 Jim Watson/Afp

Predsjednik SAD-a Joe Biden potpisao je u srijedu zakon o paketu pomoći koji pruža ključnu vojnu pomoć Ukrajini, čime su okončani mjeseci pregovora i rasprave, piše CNN.

Paket pomoći, koji je Senat usvojio u utorak kasno navečer i vrijedan ukupno 95 milijardi dolara, uključuje gotovo 61 milijardu dolara pomoći Ukrajini, 26 milijardi dolara za Izrael i 8 milijardi dolara za Indo-Pacifik. Paket također uključuje prijedlog zakona koji bi na kraju mogao dovesti do zabrane TikToka u Sjedinjenim Državama - dajući kineskoj matičnoj tvrtki ByteDance otprilike devet mjeseci da ga proda ili će u protivnom biti zabranjen u trgovinama aplikacija u Sjedinjenim Državama.

Potpisivanje paketa pomoći bio je vrhunac višemjesečnih napetih pregovora, osobnog lobiranja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i raskola u republikanskoj konferenciji u Zastupničkom domu koji i dalje ugrožava vodeću poziciju predsjedavajućeg Zastupničkog doma Mikea Johnsona. Tvrdolinijaški konzervativci iz Predstavničkog doma protivili su se daljnjem američkom financiranju Kijeva i zaprijetili da će smijeniti Johnsona zbog njegovog vođenja pregovora. Konzervativci u Kongresu usprotivili su se dodatnoj pomoći za ono što smatraju ratom u kojem Ukrajina ne može pobijediti.

Biden je proveo mjesece lobirajući kod Johnsona da krene naprijed s pomoći Ukrajini, angažirajući najviše dužnosnike administracije i direktora CIA-e Billa Burnsa.

Ranije ove godine Biden je pokazao namjeru da učini značajne ustupke vezane uz imigraciju ako Kongres krene naprijed s prijedlogom zakona o pomoći. Republikanci u Kongresu tražili su te ustupke, ali su se povukli od tog pitanja nakon što je bivši predsjednik Donald Trump signalizirao svoje protivljenje dopuštanju Bidenu da proglasi pobjedu po pitanju za koje se Trump nada voditi kampanju.

Konačno glasovanje u Senatu bilo je 79-18. Petnaest republikanaca glasalo je s tri demokrata protiv zakona. Među demokratima koji su glasali protiv zakona bio je senator Bernie Sanders, koji je ranije ovog tjedna bio s Bidenom i rekao da je protiv daljnjeg američkog financiranja izraelskog rata u Gazi, koji je ubio desetke tisuća Palestinaca.

"Dosta je", napisao je Sanders u objavi na X-u nedugo nakon usvajanja zakona. "Nema više novca za ratni stroj izraelskog premijera‘‘.

Učinci zakona će se najbrže i najoštrije osjetiti na ratištima u Ukrajini, čiji su se vojnici ove godine suočili s nedostatkom streljiva i gubicima na bojnom polju u nedostatku američke pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:25