IZBACILI GA

Ruskom antiratnom aktivistu odbijeno produljenje dozvole boravka u Srbiji

On je s drugim antiratnim aktivistima u Srbiji, osnovao nevladinu udrugu Rusko demokratsko društvo i sudjelovao u prosvjedima

Aerodrom u Beogradu

 Andrej Isakovic/Afp

Srbijanske vlasti odbile su produžiti dozvolu boravka ruskom antiratnom aktivistu Vladimiru Volohonskom, a rješenje mu je uručeno 25. srpnja, potvrdila je medijima nevladina organizacija Rusko demokratsko društvo.

Prethodno je sredinom srpnja pogranična policija onemogućila ulazak u Srbiju aktivistu te organizacije Pjotru Nikitinu i zadržala ga dva dana na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Volohonski, oporbeni političar iz Sankt Peterburga, doputovao je u Srbiju u svibnju 2022. poslije pritisaka i progona u svojoj zemlji, a kao stranac je u Beogradu do sada imao dozvolu za privremeni boravak.

On je s drugim antiratnim aktivistima u Srbiji, osnovao nevladinu udrugu Rusko demokratsko društvo i sudjelovao u brojnim prosvjedima protiv ruske invazije u Ukrajini.

Volohonski je za Radio Slobodna Europa (RFE) odluku da mu dozvola boravka ne bude produžena ocijenio kao "oblik političkog pritiska", rekavši da za to ne vidi pravni temelj.

"Pošto su moje aktivnosti, kao i sve aktivnosti Ruskog demokratskog društva, isključivo javne i zakonite, ne vidim osnova da se na bilo koji način smatra da ugrožavamo sigurnost države", naglasio je Volohonski.

Dodaje da se policija u rješenju poziva na ocjene Sigurnosno-informativne agencije (BIA) kako postoje sigurnosni razlozi da mu se ne produlji boravak jer on u Srbiji predstavlja "neprihvatljiv sigurnosni rizik".

Volohonskom je rješenjem ostavljen rok za žalbu od dva tjedna i on je najavio da će se žaliti i tražiti izmjenu te odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:45