PROVELI ISTRAŽIVANJE

Rusi u Americi već 35 godina nisu imali tako lošu reputaciju, ali Putinu popularnost stalno raste!

Prema anketi, većina Amerikanaca, 51 posto, Moskvinu vojnu moć vidi kao veliku prijetnju...

Vladimir Putin

 Pavel Byrkin/SPUTNIK/AFP

Popularnost koju ruski predsjednik Vladimir Putin trenutno uživa u Sjedinjenim Američkim Državama nije viđena od 2020. godine, piše Newsweek.

Prema anketi koju je u prvom kvartalu 2023. provela britanska tvrtka za istraživanje tržišta YouGov, Putinu je naklonjeno 21 posto Amerikanaca. Usporedbe radi, Putinu je u prvom kvartalu 2021. bilo naklonjeno oko 15 posto Amerikanaca. Interesantno, nakon invazije na Ukrajinu naklonjeno mu je bilo 17 posto građana SAD-a.

Rezultati ankete koje je 13. ožujka 2023 objavila američka analitičarska tvrtka Gallup pokazali su da su negativni osjećaji koje su Amerikanci već gajili prema Rusima unazad godinu dana postali još negativniji. Pozitivno mišljenje o Rusima prošle je godine imalo 15 posto Amerikanaca, a ove ga godine ima tek devet posto.

Prema Gallupovoj anketi na temu globalnih kretanja, gotovo tri od pet Amerikanaca o Rusiji je imalo vrlo negativno mišljenje. Usporedbe radi, vrlo negativno mišljenje o Rusiji prošle je godine imalo 42 posto Amerikanaca. Što se tiče 2021., tada je vrlo negativno mišljenje imalo 36 posto građana SAD-a.

S druge strane, ove je godine pozitivno mišljenje o Ukrajini imalo 68 posto Amerikanaca. Gallup je rekao da Rusi nikad tijekom posljednjih 35 godina nisu imali ovako lošu reputaciju. Prema njegovoj anketi, većina Amerikanaca, 51 posto ispitanika, Moskvinu vojnu moć vidi kao veliku prijetnju.

Prema anketi koju je YouGov proveo između 22. prosinca 2022. i 2. siječnja 2023. godine, a u kojoj je sudjelovalo 1000 Amerikanaca, Putina je 55 ispitanika vidjelo kao vrlo negativnog. S druge strane, svega devet posto ispitanika vidjelo ga je kao vrlo pozitivnog. U toj ga je anketi većina vidjela kao djelomično ili jako snažnog vođu.

Prema statističkom portalu Statista, Putina 2014. nije podržavalo 69 posto Amerikanaca. Podsjetimo, Rusija je te godine ilegalno aneksirala poluotok Krim.

Prema podacima koji su objavljeni 30. ožujka, više od 80 posto Rusa podržava Putina. Statista kaže da je ruskom predsjedniku popularnost porasla u odnosu na rujan 2022., mjesec kada je naredio djelomičnu mobilizaciju rezervista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 19:12