ISCURILI PODACI

Rušenje jednog mita, evo kolike su zapravo penzije u Njemačkoj: ‘Realno, ovo je sramota‘

Na prvi pogled djeluje puno, ali dovoljno je spomenuti da starački dom košta oko 2.500 eura mjesečno

Ilustracija

 Ute Grabowsky/photothek.net/Imagebroker/Profimedia/Ute Grabowsky/photothek.net/imagebroker/profimedia

Prosječna mirovina nakon najmanje 45 godina radnog staža u Njemačkoj iznosi 1.543 eura. Taj podatak je iznijela njemačka vlada u odgovoru na pitanje šefa zastupničkog kluba Ljevice u Bundestagu Dietmara Bartscha, piše Deutsche Welle.

Pri tome razlika između mirovina žena i muškaraca iznosi nekoliko stotina eura. Prosječna „muška" mirovina iznosi 1.637, a „ženska" – 1.323 eura. Prosjek na zapadu zemlje je veći od prosjeka u bivšim istočnonjemačkim pokrajinama i iznosi 1.605 eura, prema 1.403 eura na istoku.

‘Sramotna bilanca politike‘

Taj iznos prosječne mirovine je za Bartscha „sramotna bilanca mirovinske politike u posljednja dva desetljeća". To što žene i istočni Nijemci imaju bitno manje mirovine za njega je znak „da smo daleko od pravednog sustava".

Ovaj političar je od savezne vlade zatražio da „ove godine kao kompenzaciju za inflaciju uvede izvanredno povećanje mirovina od 10 posto za sve umirovljenike". Prema njegovim riječima, „ne može biti da ministri, državni tajnici i državni službenici dobiju dodatnih 3.000 eura zbog inflacije, a umirovljenicima i dalje pada kupovna moć".

Žene imaju za trećinu manju mirovinu od muškaraca

Bartsch je zatražio reformu mirovinskog sustava. Da bi mirovine bile veće, mogao bi se osnovati „mirovinski fond za sve". To bi, prema njegovoj zamisli, bilo mirovinsko osiguranje u koje bi doprinos uplaćivali baš svi zaposleni: „I službenici i samostalni privrednici, a prije svega parlamentarni zastupnici i ministri."

Mirovina je u Njemačkoj u prosjeku za 48 posto manja od plaće koju je zaposleni dobivao.

Savezni Zavod za statistiku je potvrdio da žene u starosti financijski slabije stoje od muškaraca. Prema rezultatima istraživanja primanja i uvjeta života iz 2021. godine, žene starije od 65 godina imaju prosječnu bruto mirovinu od 17.814 eura godišnje, a muškarci 25.407 eura – za trećinu više.

Kao razlozi za to se navodi da žene često rade u branšama u kojima su plaće manje, da često ne rade puno radno vrijeme te da češće i duže uopće ne rade, na primjer, zbog djece ili članova obitelji koji su upućeni na tuđu njegu.

Pritom su cijene smještaja odnosno doplate u staračkim domovima ponovo „skočile" početkom srpnja. U prvoj godini stanari moraju iz svog džepa platiti u prosjeku 2.548 eura mjesečno - 348 eura više nego sredinom 2022. Glavni razlog je povećanje plaća osoblja, piše Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:48