PRIJETI MU ZATVOR

Rus bez karte i putovnice prešao ‘pola svijeta‘, dočekao ga FBI: ‘Nisam spavao tri dana...‘

Očigava se trenutačno nalazi u federalnom pritvoru

Ilustracija američke policije na aerodromu i Sergej Vladimirovič Očigava

 Afp/screenshot X/

Sergej Vladimirovič Očigava, 46-godišnji Rus, doletio je iz Danske u Los Angeles na letu 931 Scandinavian Airlinesa. To samo po sebi ne bi bio ništa neobično da to nije izveo bez putovnice, ali i bez karte.

Očigava je američkim vlastima, prema federalnoj pritužbi FBI-a, rekao da se ne može sjetiti kako mu je uspjelo zaobići sigurnosne protokole u Europi. Slijedom toga, optužen je za savezni zločin. Nakon dolaska u međunarodnu zračnu luku Los Angeles 4. studenoga iz Kopenhagena, Očigava je tvrdio da je ostavio putovnicu u zrakoplovu. Međutim, službenik Carinske i granične službe (CBP) nije mogao locirati njegovo ime u manifestu leta, kao niti na bilo kojem drugom dolaznom međunarodnom letu. Očigava je optužen da je bio slijepi putnik u zrakoplovu, izjasnivši se nevinim tijekom suđenja 5. prosinca. Novo suđenje je zakazano za 26. prosinca.

‘Stvar shvaćamo vrlo ozbiljno‘

NBC news je iznio detalje slučaja. Unatoč nedostatku putovnice ili vize, kod Očigave su pronađene ruska i izraelska osobna iskaznica. Međutim, u pritužbi FBI-a ne navodi se njegova nacionalnost ili status državljanstva. Carinici su na njegovu telefonu otkrili djelomično vidljivu putovnicu s njegovim imenom, datumom rođenja i brojem putovnice, ali bez fotografije. Tijekom leta posada je obavijestila istražitelje da je Očigava zauzeo slobodno mjesto tijekom odlaska, a kasnije je "lutao po zrakoplovu" i ‘‘neprestano mijenjao sjedalo‘‘. Pokušavao je razgovarati s drugim putnicima, koji su ga ignorirali. Očigava je privukao pozornost i tako što je nakon svakog obroka zatražio dodatnu porciju te je navodno pokušao pojesti čokoladu koja pripada kabinskom osoblju. Carinici nisu mogli pronaći Očigavinu evidenciju tijekom njegova uhićenja u zračnoj luci, shvativši da je slijepi putnik. Glasnogovornik kopenhaške zračne luke potvrdio je za The Independent da je Očigava bio na letu iako nije imao kartu niti putovnicu. "Na našem nadzoru vidimo da je ušao bez valjane karte. Zračna luka Kopenhagen dostavila je foto i video materijal vlastima koje dalje istražuju slučaj. Stvar shvaćamo vrlo ozbiljno", rekao je glasnogovornik.

Očigava se trenutačno nalazi u federalnom pritvoru. Tijekom ispitivanja tvrdio je da ima doktorat iz filozofije ekonomije i marketinga i da je posljednji put radio u Rusiji. Rekao je da nije spavao tri dana i izrazio je zbunjenost situacijom.

Također, tvrdio je da ne zna kako se ukrcao na avion, da nije bio siguran ima li kartu te da se ne može sjetiti da je prošao kroz sigurnost zračne luke u Danskoj. Bude li osuđen, Očigava bi se mogao suočiti s petogodišnjom zatvorskom kaznom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:26