RADIOAKTIVNA VODA

Ribari zgroženi, Kinezi poručili Japancima da su sebični, Hong Kong, Macao i J. Koreja poduzeli hitne mjere

Kineski diplomati poručili su Japancima da su „sebični i neodgovorni“. Mjere razine značenja i poduzimaju hitne mjere
 Philip Fong/Afp

Japan je počeo ispuštati radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukushima koja je razorena u naletu tsunamija nakon teškog potresa u ožujku 2011. godine. Japanske vlasti tvrde da provode znanstveno utemeljeni plan ispuštanja radioaktivne vode u malim količinama uz testiranja, ali sama pomisao da nešto radioaktivno odlazi u ocean užasava ne samo lokalne japanske ribare, nego cijelu regiju, a posebno Kineze, koji su Japancima poručili da su „sebični i neodgovorni“.

„Kina je rekla da će poduzeti potrebne mjere za zaštitu morskog okoliša, sigurnosti hrane i javnog zdravlja. Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova također je pozvao japanskog veleposlanika u Kini kako bi mu iznio ozbiljne prigovore na ovaj potez.

"Odluku će sigurno još dugo osuđivati međunarodna zajednica", priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova, izvještava Reuters.

Kinezi optužuju Japan da ne postoji „presedan u kojem se ljudskom odlukom ispušta zagađena voda nakon nuklearne nesreće u ocean, pa ne postoje standardi odlaganja… Vlada Japana nije osigurala legitimitet odluke o ispuštanju radioaktivne vode u more“. Uz to, tvrde kako japanska vlada nije dokazala preciznost podataka o zagađenoj vodi, kao niti potencijalnu učinkovitost programa monitoringa nakon izbacivanja vode.

"Japanska strana ne bi trebala uzrokovati sekundarnu štetu lokalnom stanovništvu, pa čak ni ljudima u svijetu iz vlastitih sebičnih interesa", priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Radi se, dakle, o ozbiljnom međunarodnom incidentu. Kina najavljuje i specijalne mjere za zaštitu morskog okoliša te javnog zdravlja. Hitno počinju mjeriti razinu radioaktivnosti.

Japanske vlasti odobrile su plan ispuštanja radioaktivne vode iz Fukushime prije dvije godine, a dobili su i odobrenje institucija UN-a. Pitanje radioaktivne vode samo je jedno od onih na koje su Japanci morali odgovoriti nakon katastrofe u Fukushimi – od samog početka nakon nesreće i hitnih mjera suočeni su s dugim, rizičnim, sporim i vrlo zahtjevnim procesom dekomisije, koje uključuje uklanjanje rastopljenog goriva nakon tsunamija.

Japanci odgovaraju Kinezima da širi informacije koje „nisu znanstveno utemeljenje“ te podsjećaju kako je njihov plan za ispuštanje radioaktivne vode odobrila i Agencija za atomsku energiju (Atomic Energy Agency – IAEA) ocijenila kao korektan jer bi utjecaj na okoliš i ljude trebao biti „zanemariv“. U ovom trenutku još je pomalo nejasno što točno znači pojam „zanemariv“. Treba reći da su i japanski ribari zgroženi odlukom japanskih vlasti.

Nisu uznemireni samo Kinezi. Hong Kong, Macau i Južna Koreja donose redom odluke o zabrani uvoza ribe i ostalih ‘plodova mora‘ iz Japana. Premijer Cookovog otočja, Mark Brown, pojašnjava kako možda japansku odluku može potkrijepiti znanost, ali će u regiji njihova odluka o ispuštanju ostati kontroverzno i kompleksno pitanje, oko kojega će se teško postići suglasnost.

„Voda će se u početku ispuštati u manjim količinama i uz dodatne provjere. Prvo ispuštanje ukupne količine 7.800 kubičnih metara - što je ekvivalent otprilike tri olimpijska bazena vode - dogodit će se tijekom 17 dana. Prema rezultatima ispitivanja Tepca objavljenim u četvrtak, ta voda sadrži oko 63 bekerela tricija po litri, ispod granice Svjetske zdravstvene organizacije za vodu za piće od 10.000 bekerela po litri. Bekerel je jedinica za radioaktivnost.

‘Japan će provoditi nadzor oko područja ispuštanja vode i objavljivati rezultate tjedno‘, rekao je ministar okoliša, piše Reuters.

Ova tehnička objašnjenja nisu umirila ekološki osviještene. Grupe građana pokrenule su više prosvjeda u Japanu i Južnoj Koreji. Južnokorejska policija uhitila je 14 prosvjednika pred japanskom ambasadom u Seulu. Nekoliko desetaka aktivista okupilo se ispred sjedišta Tepcoa (operator Fukushime) s jednostavnom porukom: „Ne bacajte zagađenu vodu u more!“

Znanstveno ili neznanstveno, ali nekako se čini da je japanski 71-godišnji prosvjednik Jun Lizuka poprilično odlučan kad u svojoj izjavi Reutersu tvrdi:

„"Nuklearna katastrofa u Fukushimi nije završila. Ovaj put će biti ispušteno samo oko jedan posto vode. Od sada ćemo se još dugo boriti da zaustavimo dugoročno ispuštanje kontaminirane vode!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:32