EKSPLOZIVNI DOKUMENTI

Putinovi mali pomagači: Kako je Kremlj financirao AfD i zaustavio izvoz oružja u Ukrajinu

Tko je Vladimir Sergijenko, čovjek zadužen za vezu između Moskve i njemačke krajnje desnice?

Obuka ukrajinskih civila za korištenje oružja/Ilustrativna fotografija

 Ozge Elif Kizil/Anadolu Agency Via Afp

Zastupnici AfD-a u Bundestagu su tijekom pripremanja tužbe protiv njemačke vlade zbog isporuke oružja u Ukrajinu očekivali financijsku pomoć Moskve, objavio je njemački Spiegel. Najtiražniji njemački tjednik i istraživački portal The Insider došli su do dokumenata koji dokazuju nove veze krajnje desnog AfD-a s Rusijom.

Aktivist Vladimir Sergijenko (52) živi u Berlinu i radi za AfD-ova zastupnika Eugena Schmidta, no prema dokumentima, on je zapravo veza između Moskve i njemačke krajnje desnice. Rođen je u Ukrajini u vrijeme Sovjetskog Saveza, a u trenutku kad je dobio njemačko državljanstvo, njemačke vlasti znale su samo toliko da ima ukrajinsku putovnicu. Tri mjeseca nakon ruske invazije na Ukrajinu počeo je koristiti i rusku putovnicu. Odlično govori ruski, često se pojavljuje na ruskoj televiziji. Sergijenko je višekratno putovao u Moskvu tražeći novac za tužbu AfD-a s ciljem odgađanja isporuke njemačkog oružja Ukrajini, navodi Spiegel. List je dobio na uvid dokumente, poruke i mailove AFD-ova zaposlenika i aktivista. Jednog petka u ožujku, dva dana nakon što je sletio u moskovsku zračnu luku Vnukovo, Vladimir Sergijenko kontaktirao je misterioznu osobu. U Moskvi sam, napisao mu je na ruskom. Nađimo se idući tjedan, odgovorio mu je nepoznati. Idući mjesec, kad se Sergijenko ponovno našao u Moskvi, opet se javio istoj osobi. Dogovorili su se naći u 15 sati u kafiću. Hoće li za njega naručiti desert? "Ne, ja ću čaj", stigao je odgovor.

Mogla bi biti riječ o ruskom špijunu, sumnjaju europske obavještajne službe. Na osnovi izlista poziva vidi se da ta osoba komunicira mobilnim telefonom koji koristi gotovo isključivo za razgovore sa Sergijenkom. To je uobičajena taktika prikrivanja koju koriste ruske obavještajne službe.

Sergijenko s nepoznatim nije razgovarao samo o kolačima i čaju. "Je li se nešto dogodilo po pitanju aktivnih mjera?" upitao je tajanstveni kontakt Sergijenka nekoliko tjedana poslije. "Nije lako, ali stižemo", glasio je odgovor. Izraz "aktivne mjere" Rusija koristi za akcije dezinformiranja i propagande kojima pokušavaju utjecati na politiku drugih zemalja. Jedna takva operacija mogla bi biti tužba krajnje desnog AfD-a protiv vlade Olafa Scholza.

Dokumenti pokazuju da su se u AfD-u nadali ruskoj pomoći kod podizanja tužbe zbog isporuke oružja Ukrajini. Sergijenko svom kontaktu šalje poruke kako bi dobrodošla bila i "financijska potpora". U dokumentima otvoreno navodi cilj akcije: "Vladi treba otežati rad. To je situacija u kojoj svi dobivaju". Pa i u slučaju da izgube na sudu, isporuke njemačkih tenkova mogle bi biti odgođene za mjesec ili dva.

Prema dokumentima, AfD je za tužbu protiv njemačkih isporuka oružja želio angažirati renomiranu odvjetničku tvrtku koja naplaćuje 450 eura po satu. Vjerojatno bi bilo potrebno 25.000 eura mjesečno za pravne troškove plus još 10.000 eura, rečeno je u komunikaciji s Moskvom.

Četiri mjeseca poslije AfD je zaista dignuo tužbu protiv vlade. Zastupnički klub krajnje desne njemačke stranke je 4. srpnja podnio tužbu njemačkom Ustavnom sudu, argumentirajući da vlada Olafa Scholza nije smjela isporučiti Ukrajini tenkove i drugu ratnu opremu bez suglasnosti Bundestaga. AfD-ov zastupnik Stephan Brandner podsjetio je da je u Njemačkoj donedavno vrijedilo pravilo da nema slanja oružja u ratna i krizna područja.

Za članove krajnje desne Alternative za Njemačku dugo se govori da njeguju veze s Rusijom. Još su 2017. Spiegel i drugi mediji izvijestili o dokumentima iz Rusije koji su pokazivali da Moskva puno nade ulaže u mladog političara AfD-a Markusa Frohnmaiera. "Imat ćemo svog apsolutno kontroliranog zastupnika u Bundestagu", stoji u jednom presretnutom dokumentu. Stranka je tražila "materijalnu i medijsku potporu" za Frohnmaierovu izbornu kampanju. No, Frohnmaier je sve negirao. I danas je u Bundestagu.

Čini se da je Vladimir Sergijenko svojevrsni posrednik između AfD-a i Moskve, piše Spiegel. O bliskosti Sergijenka s Rusijom govore i podaci da je u posljednje tri godine putovao u Rusiju dvadesetak puta. Letio je u Moskvu dan prije nego što su ruske trupe napale Ukrajinu. Otad je posjetio Rusiju najmanje 17 puta, uglavnom preko Turske.

Vladimir Sergijenko često se pojavljuje na ruskoj državnoj televiziji, Ukrajinske vlasti su ga nedavno stavile na popis osoba i institucija pod sankcijama zbog neprijateljskog stava prema Ukrajini. Istodobno Sergijenko kao član osoblja zastupnika AfD-a Eugena Schmidta ima nesmetan ulaz u zgradu saveznog parlamenta u Berlinu. Spiegel je rekonstruirao mrežu Sergijenkovih kontakata, među kojima su i drugi proruski aktivisti u Njemačkoj, a jedan od njih je Jürgen Elsässer, urednik i izdavač krajnje desnog časopisa Compact te Putinov obožavatelj. Na Elsässerovoj konferenciji "Mir s Rusijom", planiranoj za jesen, Sergijenko bi trebao biti jedan od glavnih govornika. "Bez sankcija, bez oružja, bez NATO-ovih trupa", stoji u podnaslovu konferencije.

Sergijenko ima posebno bliske veze s Ulrichom Oehmeom, članom AfD-a u njemačkoj istočnoj državi Saskoj. Taj ga je AfD-ovac zaposlio u svojoj izbornoj jedinici dok je bio zastupnik Bundestaga između 2017. i 2021. godine. Oehme je jedan od najistaknutijih ljubitelja Putina među političarima AfD-a, navodi Spiegel. Nekoliko mjeseci nakon Putinove invazije na Ukrajinu on, Schmidt i drugi pripadnici AfD-a osnovali su Udrugu za obranu od diskriminacije ruskih Nijemaca i sugrađana koji govore ruski u Njemačkoj (VADAR). Cilj im je borba protiv navodno raširene "rusofobije" u Njemačkoj, ali i negiranje ruskih ratnih zločina.

Sergijenko održava kontakte s brojnim ruskim zastupnicima, među ostalim i s Marijom Butinom koja je u SAD-u osuđena kao agentica Moskve te deportirana u Rusiju. Među njegovim kontaktima su i važni propagandisti poput Margarite Simonjan, voditeljice televizijskog kanala RT, i Vladimira Solovjeva s ruske državne televizije. Prema ruskim dokumentima koje je dobio Spiegel, čini se da Sergijenko nije samo često putovao u Moskvu, nego da tamo ima i stan, u moskovskom okrugu Zamoskvorječje.

Kada putuje u Moskvu, Sergijenko često koristi svoju rusku putovnicu serijskog broja 76-7509293, izdanu tri mjeseca nakon početka rata. Kad je u studenome 2022. dobio njemačko državljanstvo, obavijestio je službenike samo to da ima ukrajinsku putovnicu. Novi dokumenti iz Rusije bacaju novo svjetlo na podatke njemačke granične službe: kad se Sergijenko u travnju vratio s putovanja u Rusiju, carinici su mu otkrili 9000 eura u gotovini. U lipnju su ga ponovno zaustavili i opet otkrili da nosi 9000 eura u svojoj prtljazi. Taman ispod granice od 10.000 eura koliko se mora prijaviti. Je li novac bio namijenjen operaciji širenja ruskog utjecaja u Njemačkoj? Je li projekt za koji je Sergijenko prikupljao novac u Rusiji zapravo tužba AfD-a? Spiegel ne daje konačne odgovore. AfD demantira vezu, no sumnja ostaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 02:45