‘SLUGA‘ KREMLJA

Putinov saveznik povlači zabrinjavajući potez: Priprema novu vojnu doktrinu, ovaj put s nuklearnim oružjem...

Točan sadržaj nove bjeloruske vojne doktrine i dalje nije poznat, ali očekuje se da će se predstaviti zastupnicima nacionalne skupštine

9K720 Iskander-M raketni sustav koji može ispaljivati balističke projektile s nuklearnom bojnom glavom

 Vitaly Nevar/Sputnik/Profimedia/Vitaly Nevar/sputnik/profimedia

Bjelorusija bi uskoro trebala predstaviti novu vojnu doktrinu koja će, između ostalog, razraditi scenarije za potencijalno korištenje nuklearnog oružja, poručio je u utorak bjeloruski ministar obrane, a prenosi Newsweek.

Ova odluka dolazi nakon što je lani Rusija, ključni saveznik Minska, prebacila određeni broj taktičkog nuklearnog naoružanja u Bjelorusiju. Da je taj tip naoružanja, pretpostavlja se u obliku balističkih projektila s nuklearnom bojnom glavom, doista prebačen u Bjelorusiju potvrdio je u svibnju 2023. predsjednik države Aleksandar Lukašenko. Iz Kremlja je pak bilo poručeno da će Rusija "zadržati" kontrolu nad tim oružjem, što bi praktički značilo da će im Bjelorusija (kao i tijekom invazije na Ukrajinu) po potrebiti poslužiti samo kao poligon za vojno djelovanje.

Inače, od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine pa sve do 2023. na teritoriju te zemlje nije bilo raspoređeno nuklearno oružje.Ta ruska odluka, koliko god bila opasna, nije bila toliko iznenađenje s obzirom na to da je Vladimir Putin zapravo glavni "sponzor" Lukašenku koji bi se teško održao na vlasti bez financijske, sigurnosne i druge pomoći velikog susjeda.

U svakom slučaju, osiljena Bjelorusija sad razvija doktrinu u koju bi uklopili i novostečenu nuklearnu sposobnost, iako zapravo i dalje nije sasvim jasno tko kontrolira te bojne glave.

- Otvorili smo novo poglavlje, u sklopu kojeg jasno definiramo obveze prema našim saveznicima (Rusiji, op.a.) i jasno komuniciramo stavove Bjelorusije o korištenju taktičkog nuklearnog naoružanja koje je stacionirano na našem teritoriju, poručio je ministar obrane Viktor Krenin.

Točan sadržaj nove bjeloruske vojne doktrine i dalje nije poznat, ali očekuje se da će se predstaviti zastupnicima nacionalne skupštine koji je potom moraju odobriti.

Valja podsjetiti i daje ruski predsjednik Vladimir Putin dosta "opušteno" odgovorio na pitanje misli li iskoristiti to nuklearno oružje koje je prebacio u Bjelorusiju.

- Zašto bismo prijetili cijelom svijetu? Već sam rekao da ćemo ekstremne mjere koristiti samo u slučaju da postoji opasnost za neovisnost Rusije.

S druge strane, to nije spriječilo druge kremaljske moćnike, poput bivšeg predsjednika Dmitrija Medvedeva, da opetovano prijete korištenjem nuklearnog oružja, bilo prema Ukrajini ili zapadnim državama kao što su Njemačka ili Velika Britanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:37