‘VRATITE IH KUĆI!‘

Putin u rat šalje Nepalce, bijes u Katmanduu: ‘Ovo je klasični primjer prisilne mobilizacije!‘

Prema listu Katmandu post, koji se poziva na nepalsku ambasadu u Moskvi, oko 150 do 200 nepalskih građana je mobilizirano u rusku armiju

Ruska vojska

 Sergei Malgavko/Tass/Profimedia/Sergei Malgavko/tass/profimedia

Nepalsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je šest nepalskih državljana koji su "služili" u ruskoj vojsci poginulo u Ukrajini te je pozvalo Moskvu da više ne novači Nepalce koji su na radu ili studiraju u Rusiji.

"Nepalske vlasti", piše BBC, "apelirale su na Rusiju da ne regrutira i ne vrbuje nepalske državljane u rusku vojsku te da odmah pošalju kući one koje su regrutirali."

Reuters napominje, pozivajući se na izvore u nepalskoj vladi, da pripadnici naroda Gurke, prema međudržavnom sporazumu, služe u britanskoj i indijskoj vojsci, ali Nepal nema takav sporazum s Rusijom te smatraju da se radi o nasilnoj mobilizaciji. Osim toga, Katmandu od Moskve traži da tijela poginulih Nepalaca što prije prebaci u Nepal te plati obiteljima kompenzaciju.

Prema listu Katmandu post, koji se poziva na nepalsku ambasadu u Moskvi, oko 150 do 200 nepalskih građana je mobilizirano u rusku armiju, a Reuters javlja da iz ruske ambasade u Katmanduu nisu željeli odgovoriti na njihov upit o tome. Pozivajući se na izvore u Rusiji, ruska redakcija BBC-ja navodi da je u ratu u Ukrajini poginulo, koliko se dosad zna, 254 stranih državljanina koji su vrbovani u rusku vojsku. Najviše je Uzbekistanaca - 61, potom Tadžika - 60.

Osim što Rusi mobiliziraju strane radnike, najviše one iz postsovjetskih država, također na ratište u Ukrajinu šalju i strance koji su u ruskim zatvorima, a u Siriji, Somaliji, Srbiji, na Kubi, u Bjelorusiji i postsovjetskim državama Srednje Azije postoje centri ruskih privatnih plaćeničkih vojski koje vrbuju vojnike za ukrajinsko bojište. Nedavno je na jednoj svadbi, u Voronježu, piše portal Meduza, vojna policija privela gotovo 150 Azerbajdžanaca te im uručila mobilizacijske pozive! Putin na sve načine nastoji u rat slati što manje etničkih Rusa, pogotovo onih iz europskog dijela Rusije, poglavito Moskve i Sankt Peterburga, gdje praktički nema poziva u vojsku.

Najviše se mobilizira ili prinuđuje na "ugovor" pripadnike nacionalnih manjina, najviše Burjata ili pripadnika muslimanskih naroda s Kavkaza, ili se stranim zatvorenicima nudi amnestija u zamjenu za odlazak na bojište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:45