VELIKI GUBICI

Putin smijenio ključnog generala zbog katastrofe kod Vuhledara: ‘Taj ludi idiot vojsku je poslao ravno u smrt!‘

U veljači je započeo napad na Vuhledar, no završilo je tako da je poslao vojsku pod paljbu ukrajinskog topništva i u minska polja
 Not Specified/Willwest News/Profimedia/Not Specified/willwest News/profimedia

Ruski zapovjednik kojeg se smatra odgovornim za neuspjeli napad na Vuhledar, ukrajinski grad u istočnoj regiji Donjecka, Rustam Muradov, nedavno je smijenjen s dužnosti, samo sedam mjeseci nakon imenovanja.

Smijenjen je s mjesta zapovjednika Istočnog vojnog okruga u Ukrajini, a ruski mediji su ga nazvali ‘ludim idiotom‘.

Moscow Times, nezavisne internetske novine na engleskom i ruskom jeziku, sa sjedištem u Amsterdamu, koje su trenutno zabranjene u Rusiji, objavile su da su ih dva vojna izvora obavijestila o suspenziji 50-godišnjeg general pukovnika Rustama Muradova, koji je nedavno pokrenuo ofenzivu u istočnoj Ukrajini, piše Newsweek.

- Muradov je smijenjen jer je bio ludi idiot koji je poslao vojnike u sigurnu smrt. Mnogi su se na njega žalili.

Muradov je bivši zapovjednik ruskih snaga u Siriji, a kasnije je služio kao šef mirovnog kontingenta u Nagorno-Karabahu. Kao zapovjednik u Ukrajini je služio od listopada 2022.

U veljači ove godine je započeo napad na Vuhledar, no završilo je tako da je poslao vojsku pod paljbu ukrajinskog topništva i u minska polja. U smao tri dana su izgubljene dvije elitne mornaričke brigade, od kojih je jedna vjerojatno 155. bridaga mornaričkog pješaštva, te 103 komada vojne opreme.

Kako piše Oryx, web stranica koja prati vojne gubitke u ratu Ukrajine i Rusije, ruska vojska je tijekom napada na Vuhledar izgubila ukupno 36 tenkova, a procjenjuje se da su pritom ukrajinske oružane snage izgubile samo 20 komada vojne opreme - jednu petinu od ukupnih gubitaka Rusije u to vrijeme.

Desni nacionalist i bivši časnik Federalne službe sigurnosti Igor Girkin nazvao je one koji su vodili napad na Vuhledar ‘potpunim kretenima‘.

Britansko ministarstvo obrane je izvijestilo da je u toj bitci živote gubilo 500 ljudi dnevno, a ruska je vojska tu doživjela fijasko.

Sada pokušavaju promijeniti imidž svoje vojske pa ne samo da mijenjaju vodstvo, već se i aktivno šire. Prema britanskom ministarstvu obrane, Vladimir Putin će regrutirati dodatnih 400.000 vojnika, no malo je vjerojatno da će to biti pravi dragovoljci, iako će ih Kremlj vjerojatno pokušati predstaviti kao takve kako bi se izbjegli prosvjedi, piše Newsweek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:36