VIRALNI HIT

Putin se smrznuo na pitanje o Željeznom generalu, snimka mucanja širi se munjevitom brzinom: ‘Možda griješim, ali...‘

Ruski mediji su prošlog mjeseca izvijestili da je Zalužni ozlijeđen u raketnom napadu u blizini Hersona, iako su iz Kijeva to negirali

Vladimir Putin

 Screenshot Twitter/

Riječi ponekad ne dolaze lako, parafrazirali su stari hit F.R. Davida iz 1982., korisnici društvenih mreža nakon što je nova video snimka Vladimira Putina postala viralna.

Na snimci se može vidjeti kako je žestoka retorika ruskog predsjednika protiv Kijeva izostala barem na nekoliko trenutaka kada su ga pitali o Valeriju Zalužnom, glavnom zapovjedniku ukrajinskih oružanih snaga.

Ruski mediji su prošlog mjeseca izvijestili da je Zalužni ozlijeđen u raketnom napadu u blizini Hersona, iako su iz Kijeva to negirali.

Zbog toga je tijekom rasprave u nedjelju ruski vojni dopisnik Aleksander Sladkov pitao Putina zna li gdje se nalazi čovjek koji vodi operacije protiv ruske agresije.

No u tom je trenutku Putina napustio tipični samouvjereni ton, a ruski vođa je nespretno odgovorio: "Gdje je on, Zalužni?" i pogledao sa strane kao da je tražio odgovor od svog kolege koji je sjedio do njega.

Putinu je tada rečeno da postoji kanal na društvenoj mreži Telegram o ukrajinskom zapovjedniku, na što je Putin mucajući odgovorio: "Znam, mislim da znam".

Više od 520.000 pregleda

"Pitajte ga gdje je. Za to biste se morali prebaciti na strani jezik. Mislim da je u inozemstvu", rekao je Putin, "ali možda griješim."

Od ponedjeljka ujutro, isječak, koji je tweetao ukrajinski savjetnik za unutarnje poslove Anton Geraščenko, imao je više od 520.000 pregleda. "Putin je počeo zamuckivati kada je u pitanju Zalužni", napisao je Geraščenko te dodao "je li to bila slučajnost?"

Ruska državna novinska agencija Tass izvijestila je o interakciji, ali je zauzela drugačiji kut, naslovivši priču "Putin sugerira da je Zalužni možda izvan Ukrajine".

Članak Tass-a izvijestio je kako se Zalužni, koji se stalno bio prisutan u ukrajinskim medijima, nije pojavio u javnosti već jedno značajno razdoblje. Propustio je sastanak odbora NATO-a 10. svibnja tijekom dvotjedne odsutnosti prošlog mjeseca, iako je ponovno viđen u medijima 25. svibnja.

Tass je također izvijestio da je šef ruske vanjske obavještajne službe, Sergej Nariškin, rekao novinarima da Moskva ima informacije o Zalužnijevom stanju, ali neće ništa više otkriti.

Zalužni je ključna osoba u ukrajinskoj protuofenzivi, za koju je Institut za proučavanje rata (ISW) rekao da je u nedjelju bila u tijeku na najmanje četiri sektora fronte.

Međutim, think tank je također izvijestio da će dugo očekivani napor Ukrajinaca da ponovno zauzme teritorij pod ruskom okupacijom biti privremeno stavljen na čekanje.

Pozivajući se na voditeljicu obavještajnog centra Estonskih obrambenih snaga, pukovnicu Margo Grosberg, ISW je rekao da će Ukrajinci pauzirati protuofenzivu na sedam dana kako bi ‘preispitali svoju taktiku za buduće operacije‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:46