DELIRIJ U KREMLJU

Putin prisegnuo na novi mandat, svima je u oko upao detalj iz hodnika, stigla i osramoćena holivudska ikona!

Na ceremoniji u pozlaćenoj Velikoj kremaljskoj palači, Putin je stavio ruku na ruski ustav i obećao da će ga braniti

Putin stiže na inauguraciju

 Sergei Bobylyov/Afp

Vladimir Putin započeo je u utorak svoj peti mandat na mjestu predsjednika Rusije. Na blistavoj inauguraciji u Kremlju, krenuo je u novi šestogodišnji mandat u kojemu će i dalje imati apsolutnu moć u svojim rukama nakon što je godinama uspješno uništavao političke protivnike, a nastavlja i s agresijom na susjednu Ukrajinu koju je pokrenuo u veljači 2022. godine.

Na najvišim je dužnostima već gotovo četvrt stoljeća i najdugovječniji je kremaljski čelnik još od Staljina, a kada mu istekne ovaj mandat 2030. godine, prema ustavu će imati ponovno pravo na kandidaturu. I ponovno pobijediti, naravno. Ako poživi, jasno.

Na ceremoniji u pozlaćenoj Velikoj kremaljskoj palači, Putin je stavio ruku na ruski ustav i obećao da će ga braniti dok je gomila pažljivo odabranih uzvanika promatrala njegovu prisegu, piše AP.

Otkako je naslijedio predsjednika Borisa Jeljcina u zadnjim satima 1999. godine, Putin je transformirao Rusiju iz zemlje koja izlazi iz ekonomskog kolapsa u državu pariju koja prijeti globalnoj sigurnosti. Nakon invazije na Ukrajinu 2022., koja je postala najveći europski sukob od Drugog svjetskog rata, Rusija je pod strogim sankcijama Zapada i okreće se drugim režimima poput Kine, Irana i Sjeverne Koreje za potporu.

Kada je bio na putu do Velike palače zatao je u hodniku i nekoliko sekundi gledao u sliku koja se našla na zidu s njegove desne strane.

image

Priseže na novi šestogodišnji mandat

Maxim Shemetov/Afp
image

Spreman je za novi mandat

Sergei Bobylyov/Afp

- Želim zahvaliti sudionicima specijalne vojne operacije, svima koji se bore za našu domovinu, kazao je Putin na inauguraciji.

Rekao je i da Rusija ne odbija razgovore sa Zapadom, ali da su oni ti koji koče razvoj Rusije i nežele surađivati.

- Mi smo jedinstven, veliki narod i zajedno ćemo prebroditi sve prepreke i provesti i ostvariti sve ono što sanjamo. Zajedno ćemo pobijediti, zaključio je i zaradio veliki aplauz opčinjene mase među kojoj je bio i Steven Seagal, američki glumac koji je poznat po tome da obožava Putina.

image

I Steven Seagal je stigao. Kada već nema ponuda za filmove, i ovo je dobro

Alexander Nemenov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 22:41