PERSONA NON GRATA

Putin nije dobrodošao u Japan: Zabranit će mu dolazak na državni sprovod Shinza Abea

Abe i Putin održali su više sastanaka tijekom mandata japanskog čelnika, a ruski predsjednik ga je navodno izuzetno cijenio

Vladimir Putin i Shinzo Abe dodijeljuju medalje japanskim sportašicama

 Alexander Nemenov/Afp/Profimedia/Alexander Nemenov/Afp/Profimedia

Premda je ruski predsjednik Vladimir Putin bivšeg japanskog premijera Shinza Abea nazvao "izvanrednim državnikom" koji je "puno postigao u razvoju dobrih odnosa između Japana i Rusije", japanska vlada najvjerojatnije neće dozvoliti dolazak ruskom čelniku na državni sprovod Abea, doznaje Nikkei Asia.

Putin, naime, podliježe zabrani ulaska koja je uvedena kao odgovor na invaziju Moskve na Ukrajinu, no nije poznato je li on uopće namjeravao putovati u Japan i prisustvovati državnom sprovodu, koji je planiran za 27. rujna u Nippon Budokan areni u Tokiju.

Abe i Putin održali su više sastanaka tijekom mandata japanskog čelnika. Abe je kao jedan od svojih diplomatskih prioriteta postavio riješenje desetljećima starog spora oko sjevernih otoka koji je stajao na putu formalnom mirovnom sporazumu iz Drugog svjetskog rata između dviju zemalja.

Za razliku od Rusije, delegacija Tajvana, otoka odmetnutog od Kine, koji nije priznat od velike večine članica Ujedinjenih naroda, te nije član većine međunarodnih organizacija, bit će pozvana.

Shinzo Abe popularan je na Tajvanu i na glasu je kao čovjek koji je na svim poljima unaprijedio odnose otoka s Japanom. Kini usprkos.

Japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi novinarima je u petak kazao da će obavijestiti Tajvan o vremenu i mjestu sprovoda. Raspored će biti dostavljen i svim ostalim državama s kojima Japan ima diplomatske veze, kao i međunarodnim organizacijama, pa i nekim entitetima čiji je status nedefiniran poput Tajvana.

Valja naglasiti kako je tajvanski potpredsjednik William Lai otputovao još prošlog tjedna u Japan kako bi prisustvovao privatnom sprovodu Abea. Japansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se radilo o "posjetu privatne naravi".

image

Vladimir Putin i Shinzo Abe

Alexander Nemenov/Afp/Profimedia/Alexander Nemenov/Afp/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 01:17