PROSVJED VOZAČA

Prvi kamioni prošli preko novootvorenog prijelaza na ukrajinsko-poljskoj granici

Glavni zahtjev poljskih prijevoznika je da se ukrajinskim vozačima kamiona spriječi slobodan pristup Europskoj uniji
 Robert Nemeti/Anadolu Via Afp

Prvih 30 praznih kamiona prošlo je preko novootvorenog prijelaza Uhriniv-Dolhobihuv na ukrajinsko-poljskoj granici za koji se Kijev nada da će deblokirati glavne kopnene koridore u jeku prosvjeda poljskih vozača, priopćila je ukrajinska granična služba u ponedjeljak.

Ti prosvjedi, zbog onoga što poljski vozači kamiona smatraju nepoštenom konkurencijom svojih ukrajinskih kolega, počeli su 6. studenog, a četiri granična prijelaza sada su u blokadi.

Glavni zahtjev poljskih prijevoznika je da se ukrajinskim vozačima kamiona spriječi slobodan pristup Europskoj uniji, nešto što Kijev i Bruxelles kažu da je nemoguće. Slobodan prolaz praznih poljskih kamiona preko granice bio je jedan od zahtjeva.

"Od jutra 4. prosinca, granična policija je odobrila vozačima 30 teretnih vozila ukupne dopuštene težine veće od 7,5 (metričkih) tona izlazak iz Ukrajine na kontrolnoj točki Uhriniv", rekla je služba u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Prijelaz je otvoren u ponedjeljak u 1 sat iza ponoći za prazne kamione.

Ukrajina je prošli tjedan priopćila da je s Poljskom dogovorila neke mjere koje bi mogle ublažiti pritisak na blokirane granične prijelaze, ali da se nije razgovaralo o glavnim zahtjevima prosvjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:35