EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI

Profesor s Karlovog sveučilišta: ‘Popeo sam se na četvrti kat, nikada neću zaboraviti taj prizor‘

Policajci su odjednom počeli razbijati vrata, bez da su se prvo predstavili. Mi nismo znali tko pokušava ući - rekao je Karel Jirasek

Karel Jirasek

 Privatna Arhiva, Twitter/

Srećom, dobro sam, ali stalno vrtim taj film u glavi. Prvo smo mislili da je u pitanju samo neka strka, ali kad sam se popeo s kolegama na četvrti kat, vidio sam studente kako leže na podu i viču u strahu, a svuda okolo ležale su čahure. Čuli su se pucnjevi i tada smo shvatili da se događa nešto strašno i da moramo bježati - ispričao je za Jutarnji list Karel Jirasek, profesor slavistike s Karlovog Sveučilišta u Pragu koji je jučer, s dvojicom učenika, preživio strašan napad u kojemu je zasad izbrojeno 14 smrtno stradalih žrtava.

Sve je počelo negdje oko 14:50 sati kad se, uslijed predavanja kojeg je držao studentima, na hodniku najednom začula neka gungula.

- Prvo smo mislili da netko samo trči i udara, no onda je netko od studenata pomislio da je u pitanju teroristički napad. Izašli smo iz učionice i popeli se na četvrti kat, a potom se vratili nazad te se na sat vremena zaključali u kabinet. Bili smo u učionici dvoje učenika i ja koji su bili u dosta velikoj panici. Bojali su se da je u pitanju napad povezan s Palestinom jer se naš fakultet nalazi blizu židovske četvrti - prepričava Jirasek.

image
Michal Cizek/Afp

Najgora je bila neizvjesnost - činjenica da od policije, koja je otprilike pola sata nakon početka napada najvjerojatnije obuzdala napadača, nisu dobili apsolutno nikakve informacije o tome što se zapravo događa i je li napadač eliminiran, a dodatni šok uslijedio je i kad su ih došli spasiti iz kabineta.

- Samo su odjednom počeli razbijati vrata, bez da su se prvo predstavili i najavili da je riječ o policiji. Mi nismo znali tko pokušava ući, moji su se studenti bojali da je to zapravo napadač pa je sve skupa bilo dodatno traumatično - kazao nam je ovaj profesor Slavistike.

Kaže kako je ipak cijelo vrijeme ostao pribran te da nije razmišljao hoće li stradati.

- Nekako sam ipak vjerovao da će policija osigurati prostor i da će sve biti u redu, a uspio sam se javiti i obitelji kako bih ih obavijestio da sam živ i zdrav. Na sreću, oni su za događaj doznali već nakon što je napadač bio ubijen - povjerio nam se.

Dodatni strah u njega se ušuljao kad su brojni studenti koji su se tijekom napada zatekli na trećem katu, kaže, odlučili iskrasti kroz prozor te sakriti na vanjsku fasadu zgrade.

- Mislio sam da je to još opasnije nego ostati unutra. Nisam htio izlaziti van, bojao bih se da bih pao sa zgrade - iskren je Jirasek.

image
Michal Cizek/Afp

Otkriva nam kako je prema pisanju čeških medija policija imala informaciju da se napadač sprema posjetiti fakultet, ali ne u glavnu zgradu na Trgu Jana Palacha već izdvojeni objekt u 500 metara udaljenoj ulici u kojemu mu je u 14 sati trebalo početi predavanje.

Ta je zgrada stoga prije njegova dolaska bila evakuirana, a napadač je vrlo vjerojatno, primijetivši policiju, odlučio napad radije izvršiti u glavnoj zgradi koja nije bila evakuirana niti su profesori ili studenti bili obaviješteni da su u opasnosti.

image
Michal Cizek/Afp

- Dodatno, vjerojatno mu nije bio problem kamuflirati se jer studenti u vrijeme blagdana na predavanje uglavnom dolaze s torbama pošto nakon faksa odlaze kućama pa je moguće da je i on sa sobom imao neku torbu u koju je stavio oružje, zbog čega se nije izdvajao među ostalim studentima - kaže Jirasek.

Osobno nije poznavao napadača niti mu je predavao, a kaže kako zasad nemaju niti točne informacije o identitetima stradalih, kao niti je li među njima bilo njegovih kolega profesora.

- Ono što znamo je da su većina stradalih bile djevojke, studentice bohemistike na čije je predavanje napadač uletio. Strašna tragedija, ne mogu si niti zamisliti kako će se preživjeli vratiti nazad u te iste učionice u kojima su stradali njihovi prijatelji - nesretan je Jirasek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:43