BUNGA BUNGA VILA

Prodaje se raskošno Berlusconijevo imanje na Sardiniji: Od cijene boli glava, a tek kad vidite račun za struju...

Razgledavanje bi trebalo početi ovaj mjesec, a među mogućim kupcima su emiratski, saudijski, indijski i američki milijarderi

Berlusconijeva vila Certosa na Sardiniji

 Satta-solinas/Zuma Press/Profimedia/Satta-solinas/zuma Press/profimedia

Luksuzno imanje na Sardiniji u vlasništvu obitelji bivšeg talijanskog premijera prodaje se za pola milijarde eura.

Nakon što je Silvio Berlusconi preminuo prošlog lipnja u dobi od 86 godina, njegovo petero djece preuzelo je kontrolu nad obiteljskim poslovnim carstvom i imovinom. Berlusconijeva djeca sad su odlučila prodati vilu na obali Sardinije u kojoj je bivši talijanski premijer ugostio brojne poznate osobe, poput ruskog predsjednika Vladimira Putina, bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha i bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira.

image

Silvio Berlusconi 1993. na Sardiniji s tadašnjom suprugom Veronicom Lario (lijevo)

Lacenere/giacomino/Zuma Press/Profimedia/Lacenere/giacomino/zuma Press/profimedia

Kako saznaje The Financial Times, raskošna vila Certosa na Sardiniji prodaje se posredovanjem milanske agencije za nekretnine Dils za 500 milijuna eura. Vila Certosa zapravo je golem kompleks parkova i zgrada. Cijelo imanje ima ukupno 68 soba, izravan pristup Sredozemnom moru, nekoliko bazena, dva jezera, umjetni vulkan, vrt veličine 80 nogometnih igrališta i amfiteatar. Berlusconi je dao izraditi i kopiju tornja nuraghe, megalitsku građevinu prastanovnika Sardinije, ali i podzemni bunker. Za goste koji su dolazili do Berlusconijeva imanja s mora sagrađena je luka poput onih iz filmova o Jamesu Bondu, a iz nje put vodi u špilju i onda se dizalom ulazi u vilu.

Među mogućim kupcima su emiratski, saudijski, indijski i američki milijarderi. Dils će izravno kontaktirati potencijalne kupce i neće biti javnog oglašavanja nekretnine, a razgledavanje imanja trebalo bi početi ovaj mjesec. Nekretnina bi također mogla biti zanimljiva međunarodnim ugostiteljskim grupama.

image

Vladimir Putin i Silvio Berlusconi

Alexey Druzhinin/Afp/Profimedia/Alexey Druzhinin/afp/profimedia

Otok Sardinija tradicionalno je bio popularno odredište ruskih oligarha, a nekoliko najluksuznijih vila na području Costa Smeralda, koje uključuje odmarališta Porto Cervo i Porto Rotondo, kupili su 1990-ih ruski državljani. Međutim, Rusi su trenutačno pod sankcijama zbog rata u Ukrajini pa je malo vjerojatno da će oni biti kupci Berlusconijeva zdanja.

Prema procjeni iz 2021., imanje je vrijedilo 260 milijuna eura. Vila Certosa navodno je već dvaput izašla na tržište, 2010. i 2015., no Berlusconi je uvijek poricao glasine o potencijalnoj prodaji. Talijanski mediji izvijestili su da je Berlusconi 2015. odbio 500 milijuna eura vrijednu ponudu saudijske kraljevske obitelji, što je navodno bio drugi pokušaj kupnje.

Prije Berlusconijeve smrti prošle godine troškovi upravljanja nekretninama, uključujući onu na Sardiniji koja je sad na prodaju, porasli su s 21 na 24 milijuna eura, prema javno dostupnim informacijama. Više od polovice troškova bilo je povezano s popravcima i održavanjem unutarnjih i vanjskih prostora. Troškovi električne energije iznosili su čak 1,3 milijuna eura.

image

Giovanna Rigato

Independent Photo Agency Srl/Alamy/Alamy/Profimedia/Independent Photo Agency Srl/alamy/alamy/profimedia

Obitelj Berlusconi posjeduje brojne druge nekretnine u Italiji i inozemstvu. Skuplja imovina poput vile Certosa bit će prodana, a ostalo će ostati u obitelji.

Berlusconijeva djeca ovih dana muku muče s njegovim "bunga bunga" djevojkama. Petero djece Silvija Berlusconija odlučilo je pokrenuti sudski postupak protiv jedne od njih, bivše reality zvijezde Giovanne Rigato. Bivša natjecateljica talijanskog "Big Brothera" optužena je da je tražila milijun eura od pokojnog političara kako bi šutjela o razuzdanim seksualnim "bunga bunga" zabavama koje su organizirane u Berlusconijevim vilama.

Rigato, koja poriče optužbe, navodno je od Berlusconija dobivala od 2000 do 3000 eura mjesečno i stan, ali je željela više. Bivši talijanski premijer pokrenuo je slučaj protiv nje prije svoje smrti prošle godine, a njegovih petero nasljednika sad je odlučilo nastaviti kazneni progon protiv Rigato.

Jedna od najpoznatijih Berlusconijevih zabavljačica je Marokanka Karima el-Mahroug, poznatija kao "Ruby kradljivica srca". Ona je već kao 17-godišnjakinja bila često viđena gošća u Berlusconijevoj vili u mjestu Arcore. Na suđenju protiv Berlusconija 2013. Ruby je zanijekala da se bavila prostitucijom ili da je imala spolne odnose s premijerom.

image

Silvio Berlusconi i Karima El Mahroug, zvana ‘Ruby kradljivica srca‘

Filippo Monteforte/Afp/Profimedia/Filippo Monteforte/afp/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:33