POVJERLJIVI PAPIRI

Procurile snimke na kojima se Trump hvali da ima tajne dokumente koje je skrivao: ‘Tu je plan za napad na Iran‘

Trump je svoje procese stavio u samo središte svoje kampanje, a prema rezultatima anketa, to mu se isplatilo

Donald Trump

 Scott Eisen/Getty Images Via Afp

Ovo su povjerljivi dokumenti koje je napravila vojska i dala ih meni. Kao predsjednik sam mogao skinuti oznaku tajnosti. Sada to više ne mogu, ali ovo je još uvijek tajna, ležerno je komentirao bivši američki predsjednik Donald Trump dokumente Pentagona s planovima za napad na Iran. Američki mediji došli su u posjed audiosnimke na kojoj se Trump hvali piscu autobiografije Marka Meadowsa, bivšeg šefa Trumpova kabineta, da ima "strogo povjerljive" dokumente.

Sastanak se održao 2021. u Trumpovu golf klubu Bedminster u New Jerseyu, nakon što je Trump otišao s predsjedničke funkcije. "Što je ova vrpca utvrdila? Donald Trump je imao osjetljive informacije, povjerljive informacije koje se odnose na vojne planove. On je znao da je to to. I na ovaj ili onaj način dijelio je informacije s autsajderima bez sigurnosne provjere", istaknuo je američki odvjetnik Elie Honig.

Ekskluziva

Audiosnimka je ekskluzivno emitirana u CNN-ovoj emisiji "Anderson Cooper 360°". Osim što pokazuje da dvaput opozvani bivši predsjednik nije sposoban slijediti pravila i zakone, snimka također otkriva neslućene razmjere Trumpova ega, koji nadilazi zahtjeve nacionalne sigurnosti. Iako curenje audiosnimke ne stvara nikakve dodatne pravne glavobolje bivšem predsjedniku, još uvijek je nejasno kakav bi utjecaj ona mogla imati na glasače dok se Trump natječe za republikansku predsjedničku nominaciju.

Bivši američki predsjednik se izjasnio da nije kriv po 37 točaka optužnice koje su federalni tužitelji podigli protiv njega zbog navodnog zadržavanja povjerljivih vladinih dokumenata i ometanje nastojanja vladinih dužnosnika da ih vrate u Bijelu kuću. Posebni tužitelj u istrazi protiv Trumpa, Jack Smith, ranije je transkribirao dijelove dvominutne snimke i citirao ih u federalnoj optužnici. Tužitelji tvrde da je bivši predsjednik u dva navrata pokazao povjerljive dokumente osobama bez sigurnosne provjere, uključujući pisca i dva člana osoblja.

Trump je u prošlotjednom intervjuu za FoxNews rekao da nije imao nikakve povjerljive dokumente, već da je osoblju i piscu pokazivao članke iz dnevnih novina i časopisa. Nakon što je snimka objavljena na CNN-u, Trump se na svojoj web stranici Truth Social obrušio na tužitelje, nazvao je Smitha "poremećenim" i optužio ga da se urotio s ministarstvom pravosuđa i FBI-em da "nezakonito" daju snimku medijima.

Podsjetimo, prema detaljima iz optužnice, Trump je povjerljive dokumente držao u kupaonici, a među dokumentima je bilo osjetljivih američkih vojnih tajni, uključujući one o nuklearnom programu i potencijalnim ranjivostima zemlje u slučaju napada. U prvoj točki optužnice piše kako je Trump imao pristup najosjetljivijim povjerljivim dokumentima i informacijama o nacionalnoj sigurnosti.

Nevina žrtva

Trump je svoje pravne probleme stavio u središte svoje kampanje - prikazujući sebe kao nevinu žrtvu političkog progona. Iako bi ovo mogla biti dobra strategija na republikanskim predizborima, pitanje je koliko će mu se ona isplatiti u studenom na predsjedničkim izborima, ako bude nominiran za republikanskog kandidata.

"Svaki put kad me radikalni lijevi demokrati, marksisti, komunisti i fašisti optuže, smatram to značkom - velikom, velikom, lijepom značkom časti i hrabrosti", rekao je Trump u utorak, obraćajući se svojim pristašama u New Hampshireu.

Postoji mnogo dokaza koji upućuju na to da bi strategija bivšeg predsjednika mogla biti uspješna, barem na predizborima. Posljednje ankete CNN-a pokazuju da 54% republikanaca i birača naklonjenih republikanskoj stranci smatra kako im Trumpovo ponašanje nije bitno dok razmatraju njegovu kandidaturu, jer je predsjednikova učinkovitost važnija.

Samo 26 posto republikanskih birača reklo je da bi Trump trebao okončati svoju kampanju zbog federalnih optužbi. Također, nova nacionalna anketa NBC Newsa pokazala je da šest od deset republikanaca vjeruje da su optužnice i istrage s kojima se Trump trenutačno suočava politički motivirani "lov na vještice" kojeg protiv njega vodi "duboka država".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:52