VRIJEDI 1,6 MLRD. $

Povijesna zapljena u Americi: Obalna straža krenula u akciju po Karibima, vratili se s 25 tona kokaina!

Racije su izvršene po brodovima i brodicama uz obale karipskih otoka, kao i duž cijele Istočne obale SAD-a

Obalna straža prilikom racija koristila je suvremenu tehnologiju poput dronova i posebnih infracrvenih kamera

 Joe Raedle/Getty Images/Profimedia

Američka Obalna straža u luci Everglades u floridskom Fort Lauderdaleu dovezla je gotovo 25 tona kokaina te osam i pol tona marihuane zaplijenjene u nekoliko različitih racija. One su izvršene po brodovima i brodicama uz obale karipskih otoka, kao i duž cijele Istočne obale SAD-a.

Kumulativna vrijednost zaplijenjene droge procijenjena je na oko milijardu i šesto milijuna američkih dolara.

Posada Obalne straže plovila je na tzv. kuteru nazvanom James, a uspjehu racija pomogla je suvremena oprema poput dronova i infracrvenih kamera koje mogu otkriti vrućinu koju ispuštaju brodice natovarene kokainom.

Većina zaplijenjene zalihe droge proizvedena je u Kolumbiji, najvećem svjetskom proizvođaču kokaina. Američka Bijela kuća procijenila je kako je u 2020. godini uzgoj koke u Kolumbiji porastao na rekordnih 245 tisuća hektara zemlje, što je dovoljno za proizvodnju 1010 tona te droge.

U 2014. godini potencijalna proizvodnja dosezala je polovicu te količine, a u stalnom je porastu i proizvodnja u susjednima Peruu te Boliviji.

Na velikim zapljenama članovima posade Obalne straže došli su čestitati i političari, uključujući i šefa Nacionalnog ureda za kontrolu i suzbijanje zlouporabe droge u Bijeloj kući, dr. Rahula Guptu. "Ovime smo krijumčare droge udarili tamo gdje ih najviše boli - po džepovima", izjavio je Gupta.

Dodao je da je cilj Bidenove administracije povećati budžete za izgradnju infrastrukture kojom bi se ojačala pomoć ovisnicima te smanjila zaliha sintetičkih opioida i drugih droga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:26