KRAH PRAVOSUĐA

PORAZNA STATISTIKA U SRBIJI Još niti jedan pijani vozač odgovoran za smrt u prometu nije dobio maksimalnih 12 godina zatvora

 Admir Buljubašić/CROPIX

BEOGRAD - U Srbiji još niti jedan pijani vozač koji je izazvao nesreću i nekog usmrtio nije osuđen na najstrožu zakonom utvrđenu kaznu od 12 godina zatvora, a statistika MUP-a Srbije pokazuje da godišnje najmanje oko 54.000 vozača sjedne za volan pod utjecajem alkohola, piše beogradska Politika.

Od oko 54.000 pijanih vozača godišnje zatečenih na cestama Srbije, polovica ih je s 0,5 do 1,2 promila alkohola u krvi, dok čak petina pijanih sjeda za volan u stanju mnogo težeg pijanstva što za posljedicu ima i povećan broj prometnih nesreća.

Posljednji slučaj je presuda kojom je tridesetpetogodišnjak iz Pančeva pravomoćno osuđen na osam godina jer je 2012. s 1,12 promila alkohola u krvi i brzinom od 130 kilometara na sat, na dijelu ceste s ograničenjem od 60 kilometara na sat počinio prometnu nesreću u kojoj su poginule tri djevojke i jedan mladić.

"Na najveću zakonom utvrđenu kaznu od 12 godina zatvora, zbog vožnje u pijanom stanju i izazivanja nesreće sa smrtnim posljedicama, još nitko nije osuđen", tvrdi Snežana Tripković, predsjednica Udruge obitelji stradalih u prometu "U čast palih anđela" i majka dječaka kojeg je usmrtio pijani vozač s oko dva promila alkohola u krvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 23:16