BROJNI PROBLEMI

Ponosu Toskane dosta je Airbnb-ja: ‘Stanovnici nam bježe iz grada. Bojim se da je prekasno...‘

Utjecaj Airbnb-ja je snažan u središnjoj Firenci, gdje je gotovo 30 posto domova navedeno na platform

Firenza

 Nico Tondini/Robertharding Via Afp

Firenca, glavni grad Toskane poznat po Botticellijevoj "Veneri" i Michelangelovu "Davidu", transformirala se u grad kojim dominira Airbnb, gdje je proliferacija kratkoročnih najmova povećala cijene stanarina i raselila stanovnike, piše Wall Street Journal. Nekadašnje trgovine s lokalnim uslugama sada su rijetke, a zamijenile su ih pretinci za ključeve, što pokazuje da se krajolik grada promijenio.

U središtu Firence brojne zgrade imaju višestruke pretince za zaključavanje, što posjetiteljima omogućava ulazak u stanove za kratkoročni najam bez susreta s njihovim vlasnicima. Firenca nije ekskluzivna po tom trendu; venecijanski kanali, uličice Cinque Terre i kaotične ulice Rima također pokazuju porast korištenja nekretnina za kratkoročni najam.

Utjecaj Airbnb-ja je snažan u središnjoj Firenci, gdje je gotovo 30 posto domova navedeno na platformi. Prema studiji rimskog sveučilišta La Sapienza, oglasi na Airbnb-ju za Firencu više su se nego udvostručili od 2016., što je pridonijelo povećanju dugoročnih najamnina od 42 posto. Povijesno središte, mjesto UNESCO-ove svjetske baštine, sada se može pohvaliti s više na Airbnb-ju oglašenih kreveta nego stvarnih stanovnika.

Lokalnih tvrtki koje opslužuju stanovnike sve je manje od 1990-ih, a većina njihovih klijenata sada su turisti. Gradonačelnik Dario Nardella istaknuo je s kojim se izazovima suočavaju stanovnici grada, koji žive u apartmanskim hotelima s povećanim troškovima, bukom i neugodnostima koje uzrokuju iznajmljivači.

Kao odgovor na te probleme, Firenca je u listopadu donijela zakon kojim se za taj grad zabranjuju novi oglasi na Airbnb-ju. Samo postojeći kratkoročni najam može se nastaviti oglašavati jer se grad želi postaviti kao primjer za ostatak Italije. Gradonačelnik Nardella priznaje potrebu za nacionalnom regulativom i nada se da će inicijativa Firence potaknuti slične akcije u drugim gradovima. "Uvjeren sam da će nas drugi slijediti ako napravimo prvi korak", ističe.

Airbnb je, prepoznajući izazove s kojima se povijesni gradovi suočavaju, izrazio podršku napretku Italije u provedbi novih nacionalnih pravila. Međutim, vlasnici nekretnina i upravitelji nekretnina za kratkoročni najam u Firenci ograničenja planiraju osporiti na sudu.

Iako je talijanska vlada raspravljala o tom pitanju, značajnija intervencija nije uslijedila. Predloženi proračun za 2024. predlaže povećanje poreza na dobit od najma, ali kritičari tvrde da bi to moglo imati ograničen učinak. Drugi europski gradovi, poput Amsterdama, Barcelone, Pariza i Berlina, uveli su propise za suzbijanje bujanja kratkoročnog najma.

Kritičari firentinske zabrane smatraju da je nedovoljna, tvrdeći da zamrzavanje situacije ne rješava postojeće probleme. "Gradovi poput Amsterdama uspjeli su kontrolirati rast kratkoročnog najma prije nekoliko godina. Možda je prekasno za gradove koji to čine tek sada", rekao je Filipo Celata, jedan od autora spomenute studije Sveučilišta Sapienza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:02