ZNAČAJAN SASTANAK

Pogledajte gdje je predsjednik Kine primio šefa diplomacije SAD-a: Evo koju je poruku Peking time poslao

I dalje će frcati iskre zbog Tajvana, bit će ekonomskih i trgovinskih pritisaka, ali presudna je poruka da Beijing želi stabilne odnose

Antony Blinken i Xi Jinping u Velikoj dvorani naroda u kojoj kineski predsjednik prima čelnike država

 Leah Millis/Afp

Kineskoj privredi ne ide dobro i to je jedan od važnih razloga zašto su na svim razinama vlasti primili američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena. Industrijski rast i maloprodaja su zastali, Središnja banka snižava kamate, a ulagači čekaju poticajne mjere na fiskalnoj razini. Zbog sumnji u kineski oporavak nafta je u ponedjeljak pala jedan dolar.

Dijelom i zbog toga je Xi Jinping, glavni tajnik Kineske komunističke partije i, posljedično, predsjednik Narodne Republike Kine, primio Blinkena na kraju posjeta u Velikoj dvorani naroda u kojoj prima čelnike država. Beijing/Peking, ne samo jer je azijska zemlja, nego i zbog vlastite povijesti, drži do protokola i u tom svjetlu treba ocijeniti susret: Xi želi bazično dobre odnose s Washingtonom.

‘Stabilizacija odnosa‘

Posjet američkog državnog tajnika tako je dobio dodatnu težinu koja bi trebala imati blagotvoran utjecaj na smirivanje tenzija u Pacifiku. Ne treba očekivati previše, i dalje će frcati iskre zbog statusa Republike Kine na Tajvanu, bit će ekonomskih i trgovinskih pritisaka, ali presudna je poruka da Beijing želi stabilne odnose.

China Daily objavljuje: "Predsjednik Xi Jinping rekao je da se međudržavne interakcije uvijek trebaju temeljiti na uzajamnom poštovanju i iskrenosti … Xi je, u razgovoru s Blinkenom, rekao da je kineska strana jasno izrazila stajalište i da su se dvije strane složile slijediti zajedničke dogovore koje smo predsjednik [Joe] Biden i ja postigli na Baliju (u studenom prošle godine tijekom summita G20 u Indoneziji). Dvije su strane također postigle napredak i dogovor o određenim pitanjima, istaknuo je Xi. Nadam se da će tajnik Blinken ovim posjetom dati pozitivan doprinos stabilizaciji kinesko-američkih odnosa, zaključio je kineski predsjednik."

image

Antony Blinken

Pedro Pardo/Afp
image

Antony Blinken i Xi Jinping

Leah Millis/Afp
image

Antony Blinken i Xi Jinping u Velikoj dvorani naroda u kojoj kineski predsjednik prima čelnike država

Leah Millis/Afp
image

Antony Blinken i Xi Jinping

Leah Millis/Afp

Dvije trenutno najveće svjetske sile, ali ne jedine, svjesne su da moraju imati stalno otvorene komunikacijske kanale kako bi se izbjegao bilo kakav nesporazum koji bi mogao prerasti u ozbiljnu krizu. Ruska agresija na Ukrajinu teška je kriza, ali potencijalni sukob NR Kine i SAD vodio bi svijet u katastrofu. Blinken se prvo sastao s kolegom, ministrom vanjskih poslova Qin Gangom koji je do prosinca bio ambasador u Washingtonu. Razgovori su bili, prenosi State Department, "iskreni, sadržajni i konstruktivni".

Različito ozračje od 2021. godine

Beijing je objavio da je kineski šef diplomacije rekao da je njegova zemlja predana izgradnji "stabilnog, predvidljivog i konstruktivnog" odnosa sa Sjedinjenim Državama. Ozračje je već i na toj razini supstancijalno različito nego na prvom sastanku u ožujku 2021. godine kad je kinesko izaslanstvo još vodio Yang Jiechi koji je na početku, dok su novinari još bili u sobi, oštro napao američke politike.

Sada su kineski sugovornici bili blaži osim kad je riječ o Republici Kini na Tajvanu, ali to je očekivano budući da Xi želi povratak tog otoka pod kontrolu kontinenta za svoje vladavine koja će trajati sigurno do 2027. godine.

image

Antony Blinken i Wang Yi

Leah Millis/Afp

"Tajnik [Blinken] je iznio brojna pitanja koja izazivaju zabrinutost, kao i mogućnosti za pronalaženje suradnje na zajedničkim transnacionalnim pitanjima s NR Kinom gdje su naši interesi usklađeni", kazao je Matthew Miller, glasnogovornik State Departmenta. Iz toga se može izvući zaključak da je Beijing pristao na kategorizaciju složenih odnosa.

Ako, dakle, i dođe do krize u odnosima na jednom planu, to ne isključuje mogućnost nastavka dijaloga i suradnje u drugim domenama.

Maratonski sastanak od 8 sati

Taj osnov kontakata otvarao bi okvir unutar kojeg bi se mogli rješavati brojni bilateralni problemi od kojih većina ima globalni utjecaj te niz globalnih pitanja nerješivih bez te dvije zemlje, primjerice globalno zagrijavanje. Blinken i Qi su razgovarali, navode izvori, sedam i pol sati, dulje nego što je bilo predviđeno, potvrda da su pretresli sve razine odnosa. Detalji će izranjati kako će se koja od tema komplicirati.

Blinken se sastao i s partijskim šefom diplomacije. Wang Yi je rekao da je "potrebno napraviti izbor između dijaloga i konfrontacije, suradnje i sukoba". Njegova je uloga, kao i Yanga 2021. godine, "zločestog policajca" pa je rekao da bi se Washington trebao uzdržati uplitanja u unutarnja pitanja NR Kine te ukinuti jednostrane sankcije nametnute znanstvenom i tehnološkom razvoju njegove zemlje.

image

Antony Blinken i Qin Gang

Leah Millis/Afp
image
Leah Millis/Afp

Posjet treba gledati i kao trenutni klimaks nastojanja obiju strana da maksimalno relaksiraju odnose što je počeo sastankom Wanga i Jacka Sullivana, savjetnika nacionalne sigurnost američkog predsjednika u Beču - sastanak je trajao osam sati.

Nakon toga je u SAD došao kineski ministar trgovine Wang Wentao i razgovarao s ministricom Ginom Raimondo, a tijekom svibnja je tajno Beijing posjetio William Burns, direktor CIA (središnja obavještajna agencija). Iz te slike iskače odbijanje kineskog ministra obrane da se sastane s američkim. Li Shangfu se nalazi pod američkim sankcijama zbog kupovine sofisticiranog ruskog naoružanja koje mu je nametnula Trumpova administracija.

Novi susret Bidena i Xija predviđa se na nekom od multilateralnih sastanaka, ali iznenađenja nisu isključena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 17:12