ŽELIO SRUŠITI AVION

Pilot van dužnosti usred leta pokušao ugasiti motore na zrakoplovu u kojem je bilo 80 putnika!

Let je bio na putu iz Everetta za San Francisco s 80 putnika

Zrakoplov Alaska Airlinesa/Ilustrativna fotografija

 Tayfun Coskun/Anadolu Via Afp

Joseph David Emerson (44), državljanin SAD-a, optužen je u ponedjeljak po 83 točke za pokušaj ubojstva, nakon što je pokušao srušiti putnički zrakoplov dok je bio u letu.

Muškarac je sjedio u kokpitu leta Alaska Airlinesa iza kapetana i prvog časnika, navodi se u priopćenju zrakoplovne kompanije, a prenosi BBC.

Let je bio na putu iz Everetta za San Francisco s 80 putnika. Preusmjeren je u Portland, a osumnjičeni je savladan bez incidenata, rekli su dužnosnici.

Kako javljaju lokalni mediji, prema audio zapisima ATC-a i kasnijim izvješćima, Emerson je bio ovlašteni putnik u kokpitu, a riječ je o pilotu Alaska Airlinesa koji nije bio na dužnosti.

Iz kompanije su naveli da je Emerson "neuspješno pokušao poremetiti rad motora" dok se vozio na pomoćnom sjedalu u kokpitu iza pilota, a objavili su i snimku jednog od pilota kako razgovara s kontrolorima zračnog prometa.

- Imamo tipa koji je pokušao ugasiti motore iz kokpita i trenutno ne zvuči kao da uzrokuje bilo kakav problem straga. Mislim da je savladan - rekao je pilot.

Cijeli je slučaj predan FBI-ju, a oglasili su se i iz Alaska Airlinesa službenim priopćenjem.

- Dana 22. listopada, let 2059 Alaska Airlinesa kojim je upravljao Horizon Air iz Everetta za San Francisco prijavio je vjerodostojnu sigurnosnu prijetnju u vezi s ovlaštenom osobom na sjedalu u pilotskoj palubi. Posada je osigurala zrakoplov bez incidenata.

Slijedeći odgovarajuće procedure i upute kontrole zračnog prometa, let je sigurno preusmjeren u međunarodnu zračnu luku Portland. Događaj istražuju tijela za provođenje zakona.

Svi putnici u zrakoplovu mogli su putovati kasnijim letom. Zahvalni smo na profesionalnom rješavanju situacije od strane posade leta Horizon i cijenimo smirenost i strpljenje naših gostiju tijekom ovog događaja - poručili su iz Alaska Airlinesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 09:13