PIŠE GOJKO DRLJAČA

Patološko nasilje Hamasovaca nije slučajno, lideri terorista imaju novu taktiku: ‘To se može nabaviti za dolar, dva...‘

Žena koja pere tijela ubijenih šokirano svjedoči o sakaćenjima kakva se inače pripisuju poremećenim masovnim ubojicama

Borci Hamasa

 Mahmud Hams/Afp

Ako se rekonstruira što se dogodilo izraelskim naseljima tijekom napada 7. listopada nameće se zaključak kako je svirepost tog terorističkog akta dosegla razinu psihopatološkog sadizma kakav inače ne gledamo niti u najbrutalnijim horor filmovima.

Činjenica je da su Izraelci postali mete ekstremnog nasilja, karakterističnog inače za zlikovce s teškim poremećajima osobnosti, otvara pitanje što je uzrok takve nezapamćene bestijalnosti u doista masovnim razmjerima. Broj gnjusnih zločina 7. listopada takav je da se ne može pripisati nekolicini poremećenih osoba, nego se očigledno radilo o organiziranoj akciji sijanja bolesnog terora. Je li nova strategija Hamasa, a možda i drugih islamističkih terorista, provesti što više što užasnijeg i što bolesnijeg nasilja kako bi čistom okrutnošću osigurali aktiviranje šireg krvavog sukoba? U kojoj mjeri je sadizmu Hamasovih ubojica doprinijelo organizirano korištenje narkotika? Što ako su današnji teroristi postali toliko bolesni da su čak spremni ubijati svoje sunarodnjake kako bi za „zločine protiv civila“ mogli optužiti Izraelce?

Ovo su međusobno povezana pitanja na koja još ne postoje jasni odgovori, a mogla bi predodrediti budućnost novog sukoba na Bliskom istoku. Njemački Bild donio je priču s nekim do sada manje poznatim detaljima horora Hamasovog napada, koji nas upozoravaju koliko je ponašanje napadača bilo neljudsko, a bazirana je na izvještajima vojnog rabina Haima Weisberga koji je zadužen za sastavljanje izvještaja o zločinima prema židovskoj populaciji, kakvi nisu viđeni od Holokausta. Weisberg pak upozorava da krajnji opseg Hamasovih zločina još nisu sagledali.

"‘Već smo identificirali tijela 800 ljudi i radimo na još 500‘, rekao je Weisberg. ‘Ali svaki dan primamo sve više tijela. Sinoć su pronađena još 73. Weisberg također izvještava o najgorem zlostavljanju: ‘Imamo bebe s odsječenim glavama. Leševi bez ruku, bez nogu, bez genitalija.‘ Drugi liječnik koji je pomagao identificirati tijela rekao je: ‘Ako zamislite najgori horor film ikada snimljen, stvarnost ozljeda na tijelima koja vidimo je gora, puno gora.‘“, prenosi Bild.

Donose i ispovijest Izraelke Shari koja je zadužena za čišćenje tijela (ili ostataka) izraelskih žrtava koje su mučili, sakatili i ubijali Hamasovci. Njezino indirektno svjedočanstvo otkriva razmjere čistog užasa Hamasovaca koji su djelovali poput najgorih serijskih ubojica bez ikakve empatije čak i za djecu.

"Ono što su ti barbari učinili ovim ljudima je neopisivo", kaže Shari. "Dobrovoljno se prijavila da pripremi tijela ubijenih žena ‘i iskaže im poštovanje koje zaslužuju‘. ‘Nikad nije očekivala da će se suočiti s onim što je vidjela.‘ Hamasovi teroristi i civilna rulja iz Gaze počinili su ‘masovna silovanja koja su bila toliko brutalna da su se zdjelice žrtava lomile‘. Među žrtvama je bilo ‘žena, baka, djece‘. Vidjela je žrtve ‘čije su glave bile odsječene. Žene koje su se probudile u noćnoj odjeći i ustrijeljene su. Razbijene glave iz kojih curi mozak‘, rekla je Shari. Žene i djeca su ‘spaljeni do ugljena‘. Brojni su leševi ‘s rukama vezanim na leđima‘”, piše Bild.

Ovaj izvještaj najtiražnije njemačke novine otkriva kako su teroristi Hamasa sistematski provodili nasilje koje inače pripisujemo osobama koje pate od teških duševnih bolesti, što daje novu dimenziju višedesetljetnom sukobu.

Razina nasilja prema Izraelcima bila je tolika da se doista otvara pitanje kako osigurati održivi mir u regiji, što u konačnici mora biti rješenje.

Jedno od objašnjenja neljudski svirepog ponašanja Hamasovaca jest korištenje narkotika koji suzbijaju osjećaj straha, ali i očigledno razvijaju patološke sadističke porive. Teze da su Hamasovci koristili narkotike tijekom akcije pojavile su se u više medija, a najčešće se spominje „kokain za siromašne“, sintetski amfetamin poznat pod imenom Captagon.

„Vjeruje se da je ova droga, koja se tajno proizvodila u nekoliko zemalja južne Europe, igrala ulogu u napadima, javljaju izraelske novinske agencije. Istraga je također rasvijetlila rutu krijumčarenja Captagona, jer se navodno kreće kroz Tursku kako bi došao do potrošačkih tržišta na Arapskom poluotoku. Captagon, često nazivan i ‘kokainom za siromahe‘, snažan je stimulans koji kod konzumenata izaziva osjećaj smirenosti i ravnodušnosti. Poznat je po tome što pojedince održava visoko budnima tijekom duljeg razdoblja i suzbija njihov apetit. Prema izvješćima, teroristi Hamasa navodno su konzumirali Captagon prije izvođenja napada na izraelske stanovnike duž granice Gaze i tijekom napada na glazbenom festivalu 7. listopada. Ovo nije prvi put da se Captagon povezuje s terorističkim aktivnostima. U izvješću se ističe da su teroristi Islamske države koristili istu drogu 2015. kako bi suzbili strah prije izvođenja vlastitih napada. Pretpostavlja se da su Libanon i Sirija postali značajni proizvođači i distributeri Captagona otkad je utjecaj ISIS-a smanjen“, piše Business Today.

U siromašnim sredinama, kakva je Gaza, cijena Captagona kreće se oko dolar-dva, dok je u razvijenijim državama jedna tableta 20-ak dolara.

„U izvješću se dalje tvrdi da je proizvodnja i prodaja Captagona postala izvor prihoda za Siriju te da ju navodno pomaže teroristička skupina Hezbollah koju podržava Iran. Istraga The New York Timesa iz 2021. otkrila je da su pojedinci koji imaju veze sa sirijskim predsjednikom Basharom Assadom uspostavili uspješnu industriju za proizvodnju Captagona, a proizvodnju je nadgledao Assadov brat“, piše BT.

Ako povežemo informacije o prirodi zločina i korištenju droga za napade može se postaviti hipoteza kako su vođe terorista spremne, uz korištenje opijata, namjerno i ciljano producirati nasilje kako bi provocirali što žešći obračun. To znači da će izlazak iz ove kompleksne situacije biti jako kompliciran te niti u jednom trenutku ne treba zaboraviti kako bolesno nasilje terorista ne može biti iskorišteno za pravdanje civilnih žrtava na drugoj strani, jer bi se u osnovi radilo o prihvaćanju iste bolesne logike prema kojoj politički cilj opravdava bilo kakvo sredstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:06