DOLIJAO BONAVOTA

Pao jedan od šefova ‘Ndranghete: ‘Boss bambina‘ uhićen na izlasku iz katedrale

Lokalni mediji navode da je uhićen dok je izlazio iz katedrale u Genovi

Pasquale Bonavota

 Italian Interior Ministry/Zuma Press/Profimedia/Italian Interior Ministry/zuma Press/profimedia

Talijanske vlasti objavile su da je uhićen glavni šef mafije ‘Ndrangheta nakon što je gotovo pet godina proveo u bijegu.

Pasquale Bonavota (49) na policijskoj je tjeralici od studenoga 2018. godine nakon što je odlučio pobjeći nakon izdavanja naloga za uhićenje zbog presude za ubojstvo i povezanosti s mafijom koju je izdao sud u Kalabriji, u južnoj Italiji, piše AFP.

Talijanska La Stampa ga naziva ‘Boss bambinom‘ (beba šef) i ističe da je Bonavota ‘hodao okolo s pištoljem i najavljivao osvete suparnicima‘.

Uhićen je u četvrtak ujutro u Genovi, kako su objavili talijanski karabinjeri.

Lokalni mediji navode da je uhićen dok je izlazio iz katedrale. U trenutku uhićenja kod sebe je imao lažnu osobnu iskaznicu.

Bonavota se smatra mozgom klana Bonavota, u kojemu su njegova dva brata, a baza im je na području općine Sant‘Onofrio u kalabrijskoj pokrajini Vibo Valenta. Klan djeluje i na području Rima, te u sjevernim regijama Pijemont i Ligurije, što uključuje i Genovu.

‘Ndrangheta je najmoćnija talijanska mafija koja kontrolira većinu opskrbe kokainom u Europi te djeluje u više od 40 zemalja svijeta.

Bonavota je pobjegao ubrzo nakon što ga je niži sud osudio na doživotni zatvor zbog dva ubojstva počinjena 2014. i 2004. godine..

Kaznu je žalbeni sud poništio 2021. godine.

On je jedan od optuženika iz masovnog suđenja protiv ‘Ndranghete, u kojemu se sudi protiv 300 navodnih mafijaša i njihovih pomagača.

Suđenje još uvijek traje.

Njegovo uhićenje uslijedilo je tri mjeseca nakon visokoprofilnog uhićenja šefa sicilijanske mafije Mattea Messine Denara u siječnju nakon 30 godina bijega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:52