APOKALIPTIČNI PODACI

Panika u najvećem gradu kojeg su Rusi osvojili u zadnje dvije godine: ‘Dramatično raste radijacija, znamo i uzrok!‘

Razina radijacije u Mariupolju 15 je puta viša od one koja se smatra sigurnom

Mariupolj je bio razoren u žestokim ruskim bombardiranjima

 Valery Melnikov/Sputnik/Profimedia/Valery Melnikov/sputnik/profimedia

Razina radijacije u južnoukrajinskom gradu Mariupolju, koji su ruske snage do temelja razorile u mjesecima nakon početka invazije na Ukrajinu i otada je pod kontrolom Moskve, 15 je puta viša od one koja se smatra sigurnom, rekao je ukrajinski dužnosnik.

Radijaciju u području oko plaže Piščanji u Mariupolju, u blizini gradske luke, ruski su društveni mediji pripisali jakoj oluji koja je nedavno zahvatila regiju Crnog mora, isprala gornje slojeve tla i ostavila iza sebe izložen sloj torijevog pijeska. Torij je, inače, radioaktivan kemijski element iz skupine aktinoida.

Međutim, Petro Andrijuščenko, savjetnik prognanog ukrajinskog gradonačelnika grada pod ruskom okupacijom, rekao je u utorak u objavi na Telegramu da to nije razlog.

On je pripisao navodni porast radijacije ruskom bombardiranju i raketnim napadima na grad. "Pravi razlog visoke razine i izloženost pijeska nije oluja, već ruska okupacija", rekao je, prenosi Newsweek, koji nije mogao neovisno provjeriti tu informaciju, kao niti koja je stvarna razina radijacije u tom području.

image

Ruski vojnici na plaži u Mariupolju

Yuri Kadobnov/Afp

Jedan ruski Telegram kanal u ponedjeljak je izvijestio da bi stanovnici Mariupolja mogli biti izloženi "potencijalno opasnim razinama radijacije" nakon oluje koja je posljednjih dana poharala područje Crnog mora.

More je ispralo većinu običnog pijeska na gradskoj plaži i izložilo crni sloj torija, naveo je Telegram kanal "Mash in Donbas", za kojeg se vjeruje da je povezan s ruskim sigurnosnim službama.

Ukrajinsko gradsko vijeće Mariupolja priopćilo je da se radijacija na plaži četiri puta povećala, dodajući da je pijesak koji je prekrivao sloj torija isprala voda. "Torijev pijesak prirodni je dio azovske obale", priopćilo je vijeće.

Nije poznato kakvi bi mogli biti mogući zdravstveni ili ekološki učinci takvog događaja. Svjetsko nuklearno udruženje (WNA), sa sjedištem u Londonu, opisuje torij kao "prirodni, blago radioaktivni metal" koji se u malim količinama nalazi u većini stijena i tla.

"Torij je vrlo netopljiv, zbog čega ga ima u izobilju u pijesku, ali ne i u morskoj vodi", navodi ova organizacija, koja promiče nuklearnu energiju.

Simbol ukrajinskog otpora

Mariupolj je bio prvi veliki grad koji je pao u ruke ruskih snaga u prvim mjesecima rata. Taj lučki grad u jugoistočnoj Ukrajini brzo su opkolile ruske snage prije nego što su ga zauzele u svibnju prošle godine. Ukrajinski vojnici koji su pružali otpor proveli su mjesece opkoljeni u golemoj gradskoj željezari Azovstal. Grad se tada smatrao simbolom žestokog ukrajinskog otpora, ali je bio izložen teškom bombardiranju i raketiranju i pretrpio je golemu štetu.

"Kad bi netko u ovom trenutku izmjerio razinu radijacije u Azovstalu, kao i analizirao sastav tla i prašine koju vjetar nosi po gradu i kiša u more, slika bi postala doista apokaliptična", rekao je Andrijuščenko na Telegramu. To bi ukazalo na "ekocid", dodao je.

Kijev se nadao ljetnom protuofenzivom, koja je započela početkom lipnja, prokrčiti put kroz utvrđene ruske položaje u južnoj Ukrajini sve do Mariupolja i Azovskog mora. No, napredovanje je bilo vrlo sporo uz nekoliko prilagodbi linije bojišnice, pa je Mariupolj ostao i dalje pod kontrolom Kremlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:54