ČIJA JE ŠEHEREZADA?

Panika u Italiji, navodna Putinova jahta sprema se isploviti iz brodogradilišta: ‘Tražimo ime pravog vlasnika‘

Plovilo, zasad, nije zaplijenjeno, a dok se ne identificira pravi vlasnik, brod može slobodno napustiti Marinu di Carrara

Superjahta Šeherezada

 Federico Scoppa/AFP

Talijanska policija se utrkuje s vremenom kako bi identificirala pravog vlasnika superjahte povezane s Vladimirom Putinom zbog bojazni da se jahta sprema napustiti brodogradilište u Toskani u kojem je trenutno smještena, piše Guardian.

Jahta Šeherezada, procijenjene vrijednosti od oko 700 milijuna dolara, pod istragom je od ožujka jer je potencijalno povezana sa sankcioniranim Rusima, uključujući i ruskog predsjednika.

Glasnogovornik talijanske tvrtke Sea Group koja se bavi popravcima i izgradnjom luksuznih jahti, rekao je da bi plovilo, koje je od rujna na remontu u njihovom brodogradilištu u Marina di Carrara, trebalo isploviti sredinom lipnja.

Međutim, postoji zabrinutost da se Šeherezada možda sprema napustiti brodogradilište i prije toga, nakon što je New York Times objavio da je u utorak premještena iz suhog doka u vodu. Novine su citirale člana posade koji je rekao da bi brod mogao odmah napustiti luku.

Marianna Ferrante, direktorica marketinga tvrtke, rekla je: 'Radovi na održavanju napreduju i u skorije vrijeme nije planiran odlazak broda.'

Tvrtka je prvo rekla da će remont vrijedan šest milijuna eura biti dovršen početkom 2023. godine, a jahta će biti opremljena spa centrom, bazenima, dva helidroma, kaminom na drva i stolom za bilijar koji je dizajniran tako da se naginje kako bi smanjio utjecaj valova.

Financijska policija u Marini di Carrara ukrcala se na Šeherezadu početkom ožujka kada su uvedene sankcije EU protiv ruskih oligarha zbog ruske invazije na Ukrajinu. Zaplijenili su vlasničke dokumente od kapetana jahte, Britanca Guya Bennetta-Pearcea. Tada su američki dužnosnici rekli da također istražuju pripada li jahta Putinu. Aktivisti koji rade sa zatvorenim ruskim oporbenim čelnikom Aleksejem Navaljnim također tvrde da je Putin vlasnik Šeherezade.

Plovilo, zasad, nije zaplijenjeno, a dok se ne identificira pravi vlasnik i ako je potrebno podvrgne sankcijama, brod može slobodno napustiti Marinu di Carrara.

Izvor u financijskoj policiji rekao je da je istraga bila 'vrlo složena' zbog mreže raznih tvrtki koja prikriva ime pravog vlasnika.

'Kao što možete zamisliti, nakon toliko vremena, nije bilo lako identificirati vlasnika zbog svih tih međupovezanih tvrtki', rekao je izvor. 'Ne možemo dati više informacija, a pitanje pripada li Putinu je kao lutrija.' Izvor nije želio potvrditi sprema li se policija zaplijeniti plovilo ili ne.

Istraga novinara La Stampe u ožujku povezala je Šeherezadu s Eduardom Jurjevičom Khudainatovim, bivšim predsjednikom ruske državne naftne tvrtke Rosneft, putem lažne tvrtke registrirane na Marshallovim otocima. Khudainatov nije na popisu sankcioniranih Rusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:27