OBUSTAVIT ĆE PLAN?

Pakistan priprema masovne deportacije Afganistanaca unatoč međunarodnim kritikama

Grupa stručnjaka Ujedinjenih naroda pozvala je Pakistan da obustavi plan o masovnoj deportaciji Afganistanaca

Afganistanske izbjeglice ukrcavaju svoje stvari u autobus na autobusnom kolodvoru u Karachiju

 Rizwan Tabassum/Afp

Pakistanske vlasti su, unatoč kritikama intenzivirale napore na protjerivanju ilegalnih imigranata, među kojima su i afganistanske izbjeglice koje su pobjegle iz Afganistana nakon dolaska talibana vlast.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai pridružila se onima koji su od pakistanske vlade zatražili da preispita planove o masovnoj deportaciji afganistanskih izbjeglica.

"Afganistanske izbjeglice - djeca, žene, muškarci, starci - svi oni koji bježe od talibanskog progona, zaslužuju potporu, dostojanstvo i sigurnost, a ne dodatne prepreke i uznemiravanje... pakistansku vladu pozivam da preispita svoju ishitrenu odluku o masovnoj deportaciji", napisala je ta 26-godišnjakinja u petak navečer na platformi X.

Grupa stručnjaka Ujedinjenih naroda pozvala je Pakistan da obustavi plan o masovnoj deportaciji Afganistanaca.

Pakistanska vlada je objavila da državljani te zemlje imaju rok do kraja listopada za dobrovoljno napuštanje Pakistana, prije nego što ih se uhiti i deportira.

U subotu je vlada ponovila upozorenje te objavila da, po njezinim podacima u zemlji živi oko 4,4 milijuna afganistanskih izbjeglica, od kojih je 1,7 milijuna bez valjanih dokumenata.

Pakistan je prošli mjesec najavio plan o deportaciji svih neregistriranih izbjeglica počevši od 1. studenoga.

Vlasti te zemlje su i prije spomenutog roka otvorile još tri prijelaza prema Afganistanu u jugozapadnoj pokrajini Balučistan, a širom zemlje postavljeni su centri za deportaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:30