STRAVA U PAKISTANU

Pacijentica preminula nakon što ju je operirao bolnički zaštitar: Pa mi smo velika bolnica, kako da znamo sve...‘

Mi smo ogromna bolnica i ne možemo u svakom trenutku znati što svaki liječnik ili zaposlenik radi - bizarnim su se opravdanjem oglasili
Bolnica u Pakistanu/Ilustracija
 Asianet-pakistan/Alamy/Alamy/Profimedia

Osamdesetogodišnja žena umrla je u bolnici u Pakistanu nakon što ju je operirao zaštitar koji se pretvarao da je liječnik, izvijestile su lokalne policijske vlasti.

Shameema Begum umrla je u nedjelju u Lahoreu na istoku zemlje, dva tjedna nakon što je samoprozvani liječnik Muhammad Waheed Butt operativnim zahvatom pokušao sanirati ranu na njezinim leđima.

- Mi smo ogromna bolnica i ne možemo u svakom trenutku znati što svaki liječnik ili zaposlenik radi - bizarnim su se opravdanjem oglasili iz pakistanske bolnice.

Neimenovani dužnosnik poručio je i kako se u ovom trenutku ne zna kakvu je "operaciju" lažni liječnik izvršio u sali u kojoj se u tom trenutku nalazio kvalificirani medicinski tehničar. U pakistanskim javnim bolnicama, piše The Guardian, pacijenti na licu mjesta moraju plaćati zahvate, a stanje katkad zna biti kaotično.

Prema zasad poznatim informacijama, obitelj preminule platila je Buttu za operaciju te dva dodatna kućna posjeta radi sanacije rane. Vjerovali su da je liječnik, a ne samo bolnički zaštitar. Nakon zahvata žena je počela krvariti, a bolovi su bili sve gori, pa se obitelj sa Shameemom vratila u bolnicu gdje su saznali što se dogodilo. No, spasa nije bilo i nesretna je gospođa preminula, a njezino tijelo zadržano je na obdukciji koja će pokazati je li smrt rezultat neadekvatnog liječenja.

Glasnogovornik lokalne policije Ali Safdar rekao je kako je zaštitar pritvoren i optužen. Dodao je kako mu ovo nije prvi put da se pretvarao da je liječnik, te je odlazio u kućne posjete. Zaposlenik bolnice otkrio je kako je Butt bio otpušten prije dvije godine zbog iznuđivanja pacijenata. A nije jedini. Ranije ove godine u Lahoreu je uhićen muškarac koji je tvrdio da je liječnik i tražio novac od pacijenata, a 2016. otkriveno je da je u istom gradu žena glumila da je neurokirurginja te je operirala pacijente osam mjeseci u suradnji s drugim, kvalificiranim liječnicima, podsjeća Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:45