OBAVJEŠTAJNE INFORMACIJE

Ozbiljno upozorenje Nijemaca: ‘Detoniraju li je na ovoj lokaciji, to će biti katastrofa! Ne bi bilo preživjelih...‘

Posljedice napada bile bi pretvaranje tisuća trepćućih satelita koji sada zuje kroz orbitu u smeće, stvarajući gusta polja krhotina

Pripadnici njemačke vojske

 Ronny Hartmann/Afp/Profimedia/Ronny Hartmann/afp/profimedia

Najgori mogući scenarij detonacije nuklearnog oružja u orbiti od strane Rusije bio bi katastrofalan, rekao je u petak zapovjednik njemačkog vojnog svemirskog zapovjedništva, general bojnik Michael Traut, a prenosi Politico.

Govoreći na popratnom događaju Münchenske sigurnosne konferencije, Traut je bio jasan da ima ‘više pitanja nego odgovora‘ kada je riječ o otkrićima u Sjedinjenim Državama prošlog tjedna iz kojih se naslućuje da Rusija razvija neki oblik protusatelitskog nuklearnog oružja .

Iako zvuči kao znanstvena fantastika, još nije jasno je li takvo svemirsko oružje zemaljski projektil ili svemirska letjelica na nuklearni pogon koja može uništiti satelite u orbiti.

Najgori mogući scenarij neselektivne nuklearne eksplozije u svemiru koja zrači elektromagnetski puls koji uništava satelit preko niske Zemljine orbite bio bi razoran za sve, rekao je Traut.

- Ako bi se netko usudio koristiti nuklearnim oružjem u visokoj atmosferi ili čak svemiru, to bi više-manje bio kraj upotrebljivosti tog globalnog dobra, rekao je Traut.

Posljedice napada bile bi pretvaranje tisuća trepćućih satelita koji sada zuje kroz orbitu u smeće, stvarajući gusta polja krhotina.

- Nitko ne bi preživio takvu akciju - nijedan satelit, bilo kineski ili ruski, američki ili europski, kazao je Traut.

- Ako netko racionalno računa, nitko ne bi upotrijebio takvo oružje u svemiru.

Postavljanje nuklearnog oružja u svemir također bi bilo u suprotnosti s Ugovorom Ujedinjenih naroda o svemiru iz 1967., rekao je Traut, s obzirom na to da on zabranjuje postavljanje oružja za masovno uništenje u orbiti.

Bude li Rusija krenula u svemir i izbacila komercijalne satelite, onda očekujte ekonomski udar od bankara do energetike koji će koštati će bilijune dolara, rekao je Ludwig Möller, direktor Europskog instituta za svemirsku politiku.

Njemačka je službeno otvorila svoje svemirsko zapovjedništvo prošle godine, a Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo učinile su isto kao dio napora za početak izgradnje vjerodostojne obrane vladine i komercijalne infrastrukture u orbiti.

Dok države poput Kine i Indije brzo unapređuju svoju svemirsku tehnologiju, ruski brutalni rat protiv Ukrajine i njezina spremnost da sklopi vojne svemirske poslove sa sankcioniranim državama kao što su Sjeverna Koreja i Iran čine je gorućom prijetnjom.

Međutim, dužnosnici u Washingtonu željeli su jasno dati do znanja da nema neposredne prijetnje iz svemira unatoč obavještajnim podacima.

- Iako je ruska potraga za ovom specifičnom sposobnošću zabrinjavajuća, ne postoji izravna prijetnja ničijoj sigurnosti, rekao je savjetnik Bijele kuće John Kirby.

- Ne govorimo o oružju koje se može koristiti za napad na ljudska bića ili izazivanje fizičkog uništenja ovdje na Zemlji, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:06