ŠOK ZA SUSTAV

‘Ovo su tri razloga zbog kojih je Navaljni ubijen baš danas. Pa pogledajte što se događa u Münchenu!‘

Iako je Browder prije bio Putinov pobornik, ruska je vlada njegovu tvrtku Hermitage Capital Management 2005. godine stavila na crnu listu

Aleksej Navaljni

 Handout/Moscow City Court press service/AFP

Amerikanac William Felix Browder, poznatiji kao Bill Browder, 59-godišnji glavni izvršni direktor i suosnivač investicijskog fonda i tvrtke za upravljanje imovinom Hermitage Capital Management, svojevremeno najvećeg stranog investitora u Rusiji, rekao je tijekom gostovanja na TV postoji Sky News da postoje tri razloga zašto je ruski političar i kritičar predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina Aleksej Navaljni preminuo baš u petak.

Kao prvo - Browder smatra da je Navaljni mrtav zato što je Putin htio eliminirati političkog suparnika. Kao drugo, Amerikanac drži da je ruski predsjednik Rusima htio pokazati da će smrt snaći svakoga tko mu se suprotstavi.

Posljednje, financijaš smatra da je smrt Navaljnog poruka svim sudionicima globalne sigurnosne konferencije koja se od 16. do 18. veljače održava u njemačkom gradu Münchenu, a na koju će doći potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris, glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg, ministar vanjskih poslova SAD-a Antony Blinken i još deseci drugih svjetskih lidera. Browder smatra da im je Putin htio reći da može preći preko svake "crvene crte" i "izvući se".

image

Bill Browder

Tolga Akmen/Afp

"Ubojstvo osobe koju sam poznavao, koju sam poštivao i s kojom sam surađivao, a koje se dogodilo usred bijelog dana, golem je šok za sustav", rekao je Browder. "Nemojmo okolišati - on je ubijen, on nije umro. Ubio ga je Vladimir Putin", dodao je američki financijaš.

Supruga Alekseja Navaljnog Julija Navaljna obratila se u petak sudionicima sigurnosne konferencije u Münchenu nakon što je objavljeno da je njezin muž umro. Naime, ruska je zatvorska služba u petak objavila da se Navaljni nakon šetnje osjećao loše te da je ubrzo nakon toga izgubio svijest. Liječnici koji su navodno stigli na lice mjesta nisu mu uspjeli pomoći.

"Ne znam trebamo li vjerovati toj groznoj vijesti koju smo dobili kroz službene medije jer godinama znamo da ne možemo vjerovati Putinu i njegovoj vladi. Oni stalno lažu. Ako je to istina, voljela bih da Putin, njegovi ljudi u vladi i njegovi prijatelji znaju da će biti kažnjeni zbog onoga što su učinili mojoj zemlji, mojoj obitelji, mome suprugu. Taj dan doći će brzo", rekla je Navaljna. Pozvala je zatim međunarodnu zajednicu i sve ljude svijeta da se zajedno bore "protiv tog zla, tog groznog režima u Rusiji". "Putin treba osobno odgovarati za sve zločine koje je počinio posljednjih godina", dodala je Navaljna.

image

Julija Navaljna tijekom sigurnosne konferencije u Münchenu

Thomas Kienzle/Afp

Iako je Browder prije bio Putinov pobornik, ruska je vlada njegovu tvrtku Hermitage Capital Management 2005. godine stavila na crnu listu te okarakterizirala kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti Rusije. Browder otad ne smije ući u Rusiju. Prema pisanju časopisa The Economist, njegova je tvrtka stavljena na crnu listu jer se upetljala u distribuciju novca korumpiranim birokratima i njihovim ortacima u ruskom poslovnom miljeu.

Browderov sukob s ruskim vlastima traje godinama, a on je o svom životu u Rusiji napisao dvije knjige - " Red Notice: A True Story of High Finance, Murder, and One Man‘s Fight for Justice" koja je izašla 2015. i "Freezing Order: A True Story of Money Laundering, Murder and Surviving Vladimir Putin‘s Wrath" koja je izašla 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 21:06