OBJAVLJENA SNIMKA

Ovo je trenutak u kojem je uništeno rusko nuklearno zapovjedno vozilo: ‘Prvi je put korišteno u Černobilu!‘

‘Od svih vozila koja su izvučena iz skladišta i koja je Rusija koristila u ovom ratu, ovo je zadnje koje sam se nadao vidjeti‘

Rusko oklopno vozilo

 Screenshot Telegram 63ombr/

Objavljena je snimka trenutka u kojem je Ukrajina uništila rijetko rusko oklopno vozilo koje je prvi put bilo korišteno u nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Snimke s bojišta pokazuju uklanjanje nuklearnog zapovjednog vozila Ladoga tijekom napada ukrajinske bespilotne letjelice.

To vozilo iz sovjetske ere je dizajnirano sedamdesetih godina za kretanje višeg osoblja Kremlja u slučaju nuklearnog napada, a izgrađeno je korištenjem šasije glavnog borbenog tenka T-80. 1986. godine je to vozilo poslano na mjesto nuklearne katastrofe u Černobilu i navodno se pokazalo dobrim nakon eksplozije reaktora broj 4 u nuklearnoj elektrani.

No, proizvođač LKZ nije izradio više od četiri ili pet takvih, uključujući i prototip. Njegovo pojavljivanje na ukrajinskom bojištu skreće pozornost na probleme koje Rusija ima u zamjeni trenutne tenkovske flote, koja je pretrpjela štetu od početka rata prije više od dvije godine.

Putinove su snage od početka invazije na Ukrajinu izgubile 6904 tenka, procjenjuju izvori iz Kijeva. Moskovski dužnosnici sada izvlače zastarjele tenkove iz skladišta, a neki od njih su iz pedesetih godina. Vide se na fotografijama i snimkama objavljenima na internetu.

Autoritativni profil na društvenim mrežama AFV Recognition, koji prati rusko naoružanje, rekao je za The Telegraph da je ‘od svih vozila koja su izvučena iz skladišta i koja je Rusija koristila u ovom ratu, ovo je zadnje koje sam se nadao vidjeti‘.

Rusija je tvrdila da je od početka rata povećala proizvodnju novih tenkova kako bi zamijenila one koje su izgubili u borbama. No stručnjaci smatraju da ruska vojska zapravo obnavlja stariju opremu koja je u skladištu stajala od kraja Hladnog rata, a možda i dulje, piše Daily mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 13:43