OPASAN PREDMET

Ovako izgleda radioaktivna stvar koju su trojica pokušala prokrijumčariti u Hrvatsku

Javno poduzeće Nuklearni objekti Srbije izvijestilo je da je izvor ionizirajućeg zračenja pohranjen na siguran način

Radioaktivna glava gromobrana

 Carina.rs

Objavljena je fotografija radioaktivnog predmeta koji su trojica Hrvata pokušali prošvercati preko granice.

Naime, u subotu navečer je na graničnom prijelazu Bezdan uhićeno troje hrvatskih državljana koji su u automobilu njemačkih registracija, u prostoru za rezervnu gumu, pokušali iz Srbije u Hrvatsku prokrijumčariti radioaktivnu glavu gromobrana.

Kako se doznalo, riječ je o dijelu starog gromobrana koji se u Hrvatskoj više ne koriste. Nekad se vjerovalo da će emisija čestica iz radioaktivne glave gromobrana dovesti do ionizacije zraka i na taj način povećati vjerojatnost da grom udari točno u tu točku.

No visina i metalni šiljak su ono što može ‘privući‘ udar munje, a ne radioaktivnost. Osim toga, nakon što bi grom udario u to, radioaktivnost bi se raznosila po cijeloj zgradi, objasnio je naš poznati fizičar Tonči Tadić.

Carina Srbije sada je objavila i sliku radioaktivne glave gromobrana.

Javno poduzeće Nuklearni objekti Srbije, koje je odgovorno za skladištenje radioaktivnog otpada, izvijestilo je da je izvor ionizirajućeg zračenja predan na skladištenje gdje je smješten na siguran način i više ne predstavlja opasnost po zdravlje stanovništva i životnu sredinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:11