ARHEOLOGIJA

'OTVORIT ĆEMO GA!' Što skriva ogromni sarkofag iz doba prije Krista koji je slučajno pronađen tijekom građevinskih radova

 Profimedia, UPPA News

Arheolozi se pripremaju otvoriti veliki crni granitni sarkofag, koji je slučajno pronađen tijekom nedavnih građevinskih radova u egipatskom gradu Aleksandriji, prenio je u četvrtak The Guardian.

Pretpostavlja se kako ovo spektakularno arheološko otkriće datira još iz razdoblja koje je nastupilo poslije smrti Aleksandra Velikoga 323 godine prije Krista.

Sarkofag je visok dva i dugačak tri metra, a osim što se čini potpuno očuvanim, arheolozi su kraj njega pronašli i repliku ljudske glave izrađenu od alabastera - pretpostavlja se da ista prikazuje plemića koji je pokopan u nedavno otkrivenoj grobnici.

- Nadamo se kako ćemo moći potvrditi da ovaj sarkofag pripada jednom od visokih dostojanstvenika iz toga razdoblja. Čeka nas velik posao jer otvaranje groba neće biti nimalo jednostavno.

Naime, između tijela pokojnika i poklopca nalazi se debeli sloj žbuke pa će se otvaranje izvoditi na mjestu pronalaska, tj. pod zemljom. Nemoguće je premjestiti sarkofag u muzej - osim što je zakopan na dubini od pet metara, isti teži više od 30 tona. Samo poklopac ima 15 tona! - izjavio je Ayman Ashmawy, koji vodi egipatsku državnu agenciju za starine.

U sljedećih nekoliko tjedana inženjeri će na lokaciju pronalaska sarkofaga dopremiti specijalnu opremu za podizanje kako bi arheolozi mogli ukloniti poklopac s grobnice. Posao će se zatim prebaciti na stručnjake za mumifikaciju i restauraciju, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 08:16