MASAKR U AUSTRALIJI

Otkrivena pozadina krvavog pohoda u Sydneyju: ‘Ciljano ih je napadao, bio je očajan i frustriran...‘

Policijsko izvješće kaže kako je bio samac bez djece te da je živio u automobilu otkako je stigao u Sydney

Napad u šoping centru u Sydneyju

 David Gray/AFP, X

Iz policije je potvrđeno kako je napadač koji je u trgovačkom centru u Sydneyu usmrtio šest ljudi ciljano napadao žene. Naime, 40-godišnji Joel Cauchi u subotu je u jednom od najprometnijih australskih trgovačkih centara Westfield Bondi Junction nožem usmrtio šest osoba i ranio njih desetak, među kojima i devetomjesečnu bebu.

Napad je završio tako što je policajka ustrijelila napadača što je jedan od posjetitelja centra snimio i objavio na X-u.

- Očito je kako se Cauchi fokusirao na napadanje žena, rekao je policijski komesar Novog Južnog Walesa.

Pet od šest žrtava bile su žene, a jedini napadnuti muškarac bio je zaštitar Faraz Tahir (39) koji ga je pokušao zaustaviti. Premijer Anthony Albanese za radio Triple M u ponedjeljak je rekao kako je stradali Tahir pakistanski izbjeglica koji je tek stigao u Australiju.

image

A woman cries as she comes out of the Westfield Bondi Junction shopping mall after a stabbing incident in Sydney on April 13, 2024. Australian police on April 13 said they had received reports that "multiple people" were stabbed at a busy shopping centre in Sydney. (Photo by David GRAY/AFP)

David Gray/Afp

- Snimke govore same za sebe, zar ne? Meni je očito, očito je i detektivima da se počinitelj usredotočio na žene i izbjegavao muškarce. Ne znamo što se dogodilo u glavi počinitelja i zato je ključno da detektivi ispitaju one koji su ga poznavali, rekla je povjerenica policije Karen Webb.

image

Police tape can be seen in front of a roadblock outside the Westfield Bondi Junction shopping mall in Sydney on April 14, 2024, the day after a 40-year-old knifeman with mental illness roamed the packed shopping centre killing six people and seriously wounding a dozen others. (Photo by DAVID GRAY/AFP)

David Gray/Afp

Premijer je izrazio posebnu zabrinutost zbog toga što je napadač svoje žrtve birao po spolu. Ranije je utvrđeno kako je napad vjerojatno povezan s Cauchijevim mentalnim zdravljem, piše BBC.

image

TOPSHOT - A family leaves the Westfield Bondi Junction shopping mall after a stabbing incident in Sydney on April 13, 2024. Australian police on April 13 said they had received reports that "multiple people" were stabbed at a busy shopping centre in Sydney. (Photo by David GRAY/AFP)

David Gray/Afp

Među žrtvama je bila i Ashlee Good (38) koja je izbodena dok je pokušavala zaštititi svoju devetomjesečnu bebu koja je također ozlijeđena u napadu. Majka je u bolnici preminula od posljedica napada, a nakon nekoliko sati operacije zdravstvena situacija bebe se stabilizirala.

Imenovane su i preostale četiri žrtve: arhitektica Jade Young (47), Pikria Darchia (55), lokalni mediji su identificirali Dawn Singleton (25), a premijer je potvrdio kako je posljednja žrtva kineska studentica Chen Yixuan čiji su roditelji obaviješteni o incidentu te su na putu prema Australiji.

Četiri osobe koje su ozlijeđene tijekom divljačkog napada u međuvremenu su otpuštene iz bolnice, a na liječenju je barem osam drugih čija zdravstvena stanja variraju od stabilnih do teških.

Otac napadača Andrew Cauchi rekao je novinarima kako se njegov sin borio s mentalnim problemima i da je nedavno prestao uzimati lijekove.

- Za vas je on čudovište, a za mene je bio bolestan dječak, rekao je otac napadača.

Dodao je kako je moguće da je napadao žene jer je duže vrijeme pokušavao pronaći djevojku što je bilo izrazito teško zbog njegovih loših socijalnih vještina te ga je to frustriralo.

Premijer Novog Južnog Walesa kaže kako je razoran napad potresao sve u gradu i spomenuo mogućnost podizanja spomenika u sjećanje na šest žrtva napada. Zastave diljem zemlje u ponedjeljak su spuštene na pola koplja, a jedra Sydneyske opere bit će osvijetljena u znak počasti žrtvama. Gomile ožalošćenih pohrlile su u Bondi Junction ostavljajući cvijeće i čestitke ubijenima.

image

TOPSHOT - Australian Prime Minister Anthony Albanese (C) stands with New South Wales Premier Chris Minns (4th R) and other officials as they prepare to leave flowers outside the Westfield Bondi Junction shopping mall in Sydney on April 14, 2024, the day after a 40-year-old knifeman with mental illness roamed the packed shopping centre killing six people and seriously wounding a dozen others. (Photo by DAVID GRAY/AFP)

David Gray/Afp

Tko je bio Joel Cauchi?

Napadač Joel Cauchi bio je nezaposleni 40-godišnjak iz Queenslanda koji je živio "putujućim" načinom života, seleći se po državi prije nego li je prošlog mjeseca preselio iz Brisbanea u Novi Južni Wales.

Policijsko izvješće kaže kako je bio samac bez djece te da je živio u automobilu otkako je stigao u Sydney. Navodno je unajmio tek jedno malo skladište veličine jednog metra kvadratnog u centru Sydneya.

Roger Lowe, vršitelj dužnosti pomoćnika načelnika policije, rekao je kako je Cauchiju dijagnosticirana mentalna bolest u dobi od 17 godina. Zbog bolesti se liječio, no mentalno zdravlje mu se pogoršalo u posljednjih nekoliko godina.

image

Joel Cauchi

X/

S obitelji se posljednji put čuo u ožujku, a rečeno je kako je povremeno majci slao poruke s ažuriranim informacijama o tome gdje se trenutno nalazi. S druge strane, bio je aktivan u Facebook grupama u kojima je tražio društvo za surfanje, zajedničko putovanje, istraživanje Sydneya i slično.

Motiv napada još nije otkriven. Policija je posljednja dva dana provela u komunikaciji s njegovom obitelji koja je na televiziji vidjela snimke napada i pomislila kako se radi o njihovom sinu prije nego su se obratili vlastima.

Cauchi je od ranije poznat policiji NSW-a i Queenslanda zbog problema s mentalnim zdravljem. Nije nikad bio uhićen niti optužen za neko kazneno djelo ili nasilje, no bio je u kontaktu s policijom posljednje četiri godine tijekom kojih su primijetili izražene probleme s mentalnim zdravljem.

Vlasnik obrta za oštrenje noževa u Queenslandu rekao je za Guardian da je Cauchi bio čudan tip i prepričao situaciju s kojom se susreo prije tri godine. Naime, Cauchi je zatražio oštrenje dva njegova noža za svakodnevnu upotrebu.

- Bilo mi je to malo čudno jer nije kuhar niti mesar na što mi je rekao kako ih svakodnevno koristi u dvorištu. Imao je neke neodređene izraze lica, nije pokazivao neke znakove osobnosti i bio je čudan, rekao je.

Na dan napada, Cauchi je mirno pojeo curry piletinu za ručak u restoranu Saigon Noodle u trgovačkom centru Oxford Street koji se nalazi oko 100 metara od Westfielda. Vlasnik je rekao kako su mu poslužili ručak i da mu je djelovao normalno, ali zbunjeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:13