PRETRES U BRUXELLESU

Otkriven razlog racije u sjedište EPP-a: ‘Neću ništa komentirati, odbacujem optužbe!‘

Postoji sumnja da je Mario Voigt uzeo novac od ove tvrtke nakon što ih je EPP angažirao da im vode online izbornu kampanju

Mario Voigt

 Bodo Schackow/Dpa Picture-alliance Via AFP

U sklopu istrage za korupciju protiv čelnika CDU-a u njemačkoj saveznoj državi Tiringiji u Bruxellesu su pretraženi uredi Europske pučke stranke. Belgijske vlasti tako su u utorak pružile pravnu pomoć njemačkim istražiteljima, rekao je glasnogovornik javnog tužitelja u Erfurtu Hannes Grünseisen, izvijestio je Mitteldeutscher Rundfunk (MDR).

Istražitelji tirinške državne kriminalističke policije (LKA) su tražili podatke o aktivnostima Maria Voigta (46) u kampanji za europske izbore 2019. odnosno o eventualnom utjecaju Voigta na dodjelu posla jednoj tvrtki iz Jene, rekao je Grünseisen.

Mario Voigt je 2019. bio voditelj digitalne izborne kampanje Europske pučke stranke (EPP) u kampanji za europske izbore.

Postoji sumnja da je Voigt uzeo novac od ove tvrtke nakon što ih je EPP angažirao da im vode online izbornu kampanju. Njemačko državno odvjetništvo već nekoliko mjeseci istražuje Voigta zbog sumnje na korupciju, javlja Bild.

EPP je potvrdio da su belgijski i njemački policajci posjetili sjedište stranke u Bruxellesu u vezi s istragom koja je u tijeku u Tiringiji. Budući da je istraga u tijeku, neće biti daljnjih komentara, prenosi Bild.

Voigt je odbacio sve optužbe i danas nije htio ništa komentirati.

Na zahtjev državnog tužiteljstva u Erfurtu, pokrajinski parlament Tiringije ukinuo je imunitet Voigtu kao zastupniku u rujnu 2022. Nekoliko lokacija koje političar CDU-a koristi poput stana i ureda pretraženi su sredinom listopada. Istražitelji su zaplijenili moguće dokaze.

Priča se da je upravo utjecajni zastupnik Manfred Weber 2019. u Bruxelles doveo tadašnjeg zastupnika CDU-a iz Thüringije Maria Voigta, prenose njemački mediji.

Voigt, sada pokrajinski i parlamentarni čelnik CDU-a u Tiringiji, dospio je na naslovnice državnih medija prije šest mjeseci, jer od rujna 2022. odjel za korupciju državnog tužiteljstva u Erfurtu istražuje Voigta zbog sumnje u korupciju. Putem pravne pomoći Nijemci su belgijskom pravosuđu poslali zahtjev za pomoć prilikom istrage.

U samoj Belgiji zahtjev za pretresom potom je također odobrio istražni sudac. Prema njemačkom tužiteljstvu, istrage do sada nisu bile usmjerene protiv zaposlenika EPP-a. Traže se dokazi u postupku protiv Voigta, a osim toga, istražitelji na licu mjesta u Bruxellesu žele ispitati moguće svjedoke, prenosi MDR Thüringen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:13