ŠOK U AMERICI

Osnovna škola zabranila djeci da nose ruksake: ‘U njima nose pištolje, pronašli smo ih već četiri!‘

Shvatili su da je u školi pištolj kada je osmogodišnjaku ruksak pao na pod. Kada je drugi učenik podigao ruksak, shvatio je da torba teža nego što bi trebala biti...

Osnovna škola u SAD-u

 Kaitlin Mckeown/Zuma Press/Profimedia

U SAD-u bez problema mogu zabraniti knjige u javnim školama, podučavanje učenika o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, pa i nošenje ruksaka, no oružje je - sveta krava.

Jedna škola u Michiganu bila je prisiljena zabraniti svojim učenicima da u školu dolaze s ruksacima nakon što je u srijedu pronađen pištolj u školskoj torbi osmogodišnjaka. To je bio četvrti put u ovoj akademskoj godini da je neki učenik osnovne škole Grand Rapids u Michiganu u tu ustanovu donio napunjeni pištolj.

"Ovo nije odluka koju smo donijeli olako i znamo da predstavlja značajnu neugodnost za naše obitelji. Frustrirana sam, tužna i ljuta što se ovo nastavlja događati", rekla je Leadriane Roby, upraviteljica škole u Grand Rapidsu.

Shvatili su da je u školi pištolj kada je osmogodišnjaku ruksak ispao na pod. Kada se jedan učenik sagnuo i podigao ruksak, shvatio je da torba teža nego što je trebala biti i prijavio je to učitelju. Larry Johnson, direktor za javnu sigurnost i sigurnost škola okruga Kent, u kojem se nalazi grad Grand Rapids, rekao je da ne postoji ništa u povijesti osmogodišnjaka što bi upućivalo na to da će donijeti oružje u školu.

"Sada je vrijeme za akciju, prije nego što dođe do tragedije u ovoj zajednici. Ovo je neprihvatljivo. Nećemo to nastaviti tolerirati", rekao je Johnson. Lokalna policija pozvala je roditelje da provjere što se nalazi u ruksacima njihove djece prije nego što ih pošalju u školu. Okrug Kent je rekao da će poboljšati kvalitetu nadzornih kamera i uložiti dodatna sredstva u osiguranje na ulazima u javne škole.

Gradonačelnica Grand Rapidsa Rosalynn Bliss pozvala je roditelje da drže oružje podalje od djece, rekavši da grad ne može sam spriječiti tragediju. "Održavanje sigurnosti naše djece i držanje oružja podalje od dječjih ruku - to je naša odgovornost. Ali, svaki pojedini član zajednice, svaki roditelj treba pojačati napore i biti dio rješenja", istaknula je Bliss.

Osnovna škola Grand Rapids nije jedina u Michiganu koja je nedavno zabranila nošenje ruksaka u prostorima škole. Škole u gradu Flintu uvele su zabranu nošenja školskih torbi krajem travnja. Do kraja školske godine učenicima je dopušteno doći u školu samo s torbom veličine taškice, odnosno malene torbe.

Stručnjaci sumnjaju u učinkovitost takvih zabrana jer učenici mogu oružje unijeti u školu sakrivši ga ispod odjeće. Samo ove godine najmanje 74 osobe ubijene su ili ozlijeđene u masovnim pucnjavama u školama na području SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:38