PIKNIK U BUDIMPEŠTI

Orban okupio ‘Putinove groupieje‘, stigla i srpska trojka, Putin ih osramotio: ‘Pogledajte kojeg tipa je poslao...‘

U Budimpeštu su došli Erdogan, katarski emir Al-Thani i čelnik regije Tatarstan, pa se vjeruje da dogovaraju novi sporazum o žitu

Viktor Orban i njegovi gosti u nedjelju su pratili i natjecanja na Svjetskom atletskom prvenstvu u Budimpešti

 Ferenc Isza/AFP

Hoće li pasti novi ili će se obnoviti stari "pšenični sporazum" (iz kojeg su Rusi samoinicijativno izašli još u srpnju) o izvozu ukrajinskih, ali i ruskih žitarica preko Crnog mora, koji u ovom trenutku Rusi onemogućavaju i blokiraju stalnim granatiranjem ukrajinskih luka.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani i šef ruske regije Tatarstan Rustam Minnihanov stigli su u Budimpeštu kod Viktora Orbána kako bi sudjelovali na obilježavanju mađarskog Dana državnosti, ali, prema izvorima njemačkog Bilda, i dogovorili novi sporazum o izvozu ili prijevozu žita.

Srpska trojka

Na skup je došla i srpska trojka - Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i članica predsjedništva BiH Željka Cvijanović - i to onako skupno, zajednički. Neki čak, s obzirom na sastav, ovaj Orbánov piknik nazivaju i "skupom Putinovih groupieja". Mađarska je jedina zemlje u EU koja se može smatrati nekakvim saveznikom ili partnerom Rusije, premda je prihvatila sve pakete sankcija, dok je Turska, iako članica NATO-a, to odbila i održava veze s Moskvom, iako i Ukrajinu opskrbljuje oružjem, a nedavno su pustili kućama i pripadnike bojne Azov koji su bili u Turskoj.

Naime, veliku pozornost izazvale su najave tog trilateralnog žitnog sporazuma - Rusije, Turske i Katara. Doduše, iznenađuje relativno niska razina ruskog predstavništva (iako ga je Orbán primio po najvišim državničkim standardima) za jedan tako važan sporazum, bez obzira na snagu i jačinu Tatarstana. Minnihanov ipak ne ulazi u prvi Putinov krug, ali uspješnost ovakvog puta može mu otvoriti i jake kremaljske perspektive, a ako ne uspije, ipak je on "političar drugog ešalona".

Rusija se zalaže da tim sporazumom dobije mogućnost da prodaje, odnosno izvozi svoje žitarice te se, barem u sferi poljoprivrede, ublaži ili se izbavi od sankcija (Moskva traži i da se njenoj Agrarnoj banci omogući ponovni "ulazak" u sustav Swift).

U najavi Erdoğanova dolaska, proerdoganovske novine Yeni Şafak ne navode da se priprema takav sporazum, ali ističu kako će biti "određene rute brodova, kako ne bi došlo do eskalacije u Crnom moru", a Ankara sve čini da "reanimira dosadašnji crnomorski pšenični sporazum". Turska agencija Anadolu izvijestila je 17. kolovoza, pozivajući se na izvore u turskom ministarstvu obrane, da vlasti te zemlje "ulažu napore za obnovu crnomorskog pšeničnog sporazuma ili nove rute izvoza".

Alternativni pravci

"Radimo na alternativnim pravcima. No, problem je kako trgovački brodovi mogu sigurno doći do Bospora dok Rusi gađaju ukrajinske luke i prijete zaustavljanjem i pregledavanjem svih trgovačkih borova, jer žele provjetriti prevoze li oružje. Što se tiče Turske, nema problema s prolaskom brodova kroz turske tjesnace, javlja agencija Anadolija.

Yeni Şafak, pak, navodi da će turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan razgovarati o tome sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrijem Kulebom. Ti će se razgovori održati prije sastanka Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdoğana zakazanog za zadnji dan kolovoza.

Ankara, prema navodima Bilda, u slučaju tog novog pšeničnog sporazuma, traži od Rusa i garancije za nesmetani izvoz ukrajinskog žita jer, podsjetimo, Rusija već više od mjesec dana raketira ukrajinske crnomorske i dunavske luke.

Dunavski put: Rumunjska postaje ključ izvoza žita

Moskovski Komersant piše da je SAD sredinom kolovoza bio domaćin razgovora dužnosnika EU, Rumunjske, Ukrajine i Moldavije, koji su dogovarali izvoz ukrajinskih žitarica kopnom i kanalima u delti Dunava. Upravo je Rumunjska važna poveznica te rute jer ima razvijenu lučku infrastrukturu i riječnu flotu, a ako bi prevozila žito brodovima iz svojih crnomorskih luka, ruski vojni brodovi ih ne bi mogli zaustavljati.O temi izvoza ukrajinskog žita aktivno se raspravlja u različitim formatima. SAD vodi razgovore s Ankarom i Kijevom na stvaranju alternativne rute za žito, a sada se pojavila "varijanta" s Rumunjskom, čiji je premijer Ion-Marcel Ciolacu izrazio spremnost da preko svoje zemlje osigura tranzit za više od 60 posto žitarica iz Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 10:30