NEVJEROJATNO

Opsadno stanje prije pogreba: U lijesu se začulo disanje, ubrzo je pomaknula lijevu ruku...

Nakon gotovo pet sati, kada su otvorili lijes da joj zamijene odjeću prije pogreba, 76-godišnja Bella Montoya je zadihano udahnula zrak

Lijes, ilustracija

 Milo Hess/Zuma Press/Profimedia/Milo Hess/zuma Press/profimedia

Starija Ekvadorijanka proglašena mrtvom i spremna za svoj pogreb iznenadila je svoju ožalošćenu okupljenu obitelj nakon što se probudila u svom već zatvorenom lijesu.

Liječnik u bolnici grada Babahoyo proglasio je Bellu Montoyu, 76-godišnjakinju, mrtvom nakon dijagnosticiranog moždanog udara.

Smjestili su je u lijes i odveli u pogrebni salon, gdje su njezini rođaci bdjeli nad njom prije planiranog pokopa. Nakon gotovo pet sati, kada su otvorili lijes da joj zamijene odjeću prije pogreba, žena je zadihano udahnula zrak.

"Mama je počela pomicati lijevu ruku, otvarati oči, usta; borila se za dah", opisao je njezin sin Gilbert Balberán trenutak kada je shvatio da je njegova majka još uvijek živa.

Jedan od okupljenih snimio je video u kojem se može vidjeti staricu dok se u otvorenom lijesu bori za dah. Rođaci su bili nezadovoljni jer hitna pomoć nije dolazila. Nekoliko minuta kasnije stigli su vatrogasci koji su Bellu iz lijesa prenijeli na nosila i vratili u istu bolnicu u kojoj je proglašena mrtvom.

Njezin sin je rekao za lokalni medij El Universo da je majka na intenzivnoj njezi, ali da je svjesna.

"Mama prima kisik, njezino srce je stabilno. Liječnik ju je stisnuo za ruku i ona je reagirala, govore mi da je to dobro jer znači da reagira malo-pomalo", rekao je Gilbert. Sin je majku odveo u istu bolnicu oko 9 sati ujutro te mu je u podne rečeno da je ona umrla. Čak je dobio osmrtnicu u kojoj je pisalo da je majka umrla od srčanog zastoja nakon moždanog udara.

Ekvadorsko Ministarstvo zdravstva osnovalo je odbor koji će istražiti ovaj incident. Bella Montoya nije jedina osoba koja je "oživjela" nakon što je službeno proglašena mrtvom.

U pogrebnom domu savezne države New York u veljači je pronađena 82-godišnja žena kako diše. Prethodno je tri sata ranije u staračkom domu proglašena mrtvom. Prerano proglašenje smrti dogodilo se samo nekoliko dana nakon što je starački dom u Iowi kažnjen s 10.000 dolara jer je 66-godišnju ženu, pacijenticu s odjela za liječenje Alzeheimerove bolesti, u siječnju proglasio mrtvom. Zatvorio ju je u vreću koju su naknadno otvorili članovi pogrebnog poduzeća i otkrili da se žena u njoj bori za zrak. Vraćena je na liječenje u bolnicu, no službeno je preminula dva dana kasnije.

Srećom,vi događaji su danas vrlo rijetki, ali neuspješno potvrđivanje smrti provjerom otkucaja srca, proširenosti zjenica ili disanja se događa te se često pripisuje djelovanju lijekova i toksina koji usporavaju rad srca ili smanjuju krvni tlak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:28