SUĐENJE SE BLIŽI

Odvjetnici oca dječaka-ubojice iz Beograda prenijeli njegovu uznemirujuću poruku: ‘Ako me treba strijeljati...‘

Nedugo nakon uhićenja, otac je pred tužiteljem negirao krivnju i iznio obranu

Otac i dječak-ubojica iz Beograda

 Screenshot/društvene mreže/

Bliži se suđenje roditeljima dječaka ubojice koji je 3. svibnja u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru ubio devetero djece i školskog čuvara. Otac mu je uhićen istog dana, a potom je iz pritvora pokušao svoju imovinu prepisati na drugoga, negirao je krivnju, a na kraju su njegovi odvjetnici sazvali konferenciju na kojoj su prenijeli uznemirujuću poruku u kojoj je otac rekao: "Ako me treba strijeljati, nema problema, samo mi ostavite obitelj na miru", piše mondo.rs.

Protiv roditelja dječaka ubojice potvrđena je optužnica koju je 10. listopada podiglo Više javno tužiteljstvo u Beogradu, a njome su obuhvaćeni predsjednik streljane i instruktor. Ono što je iznenadilo javnost jest da je optužnicom obuhvaćena i majka dječaka ubojice, jer toliko detalja o njoj do sada nije bilo poznato. S druge strane, otac je bio u javnosti od trenutka masakra u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Dok su roditelji tog 3. svibnja u strahu čekali pred školom i tražili svoju djecu čekajući bilo kakve nove informacije, uhićenje oca odvijalo se na drugom mjestu. S lisicama na rukama, sakrivenog lica, ispraćen je iz zgrade u kojoj je živio s obitelji i pridružio se policijskoj patroli. Od tada je u pritvoru.

On negira krivnju

Nedugo nakon uhićenja, otac je pred tužiteljem negirao krivnju i iznio obranu. Tereti ga se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, odnosno da nije držao oružje osigurano u skladu s propisima, kao i da je sina obučavao za rukovanje oružjem.

Više javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je 10. listopada da je podignuta optužnica, ali okrivljeni i obrana nisu dostavili odgovor na nju. Umjesto toga organizirana je press konferencija na kojoj su govorili odvjetnici obitelji. Za optužbu majke ubojice dječaka rekli su da za njih "nije iznenađenje" i prenijeli očevu jezivu poruku.

"To je bio način pritiska na oca. Apsolutno je odbio dogovor, smatra da nije kriv u ovom slučaju. Rekao je: ‘Ako me moraju strijeljati, nije problem, samo moju obitelj ostavite na miru.‘ Dakle, on će se braniti pred sudom", izvijestio je odvjetnik Borivoje Borović.

Što stoji u optužnici protiv oca?

Kako je na konferenciji za novinare rekao Nenad Stefanović, glavni tužitelj Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, postoji opravdana sumnja da je optuženi otac dječaka obučavao svog 13-godišnjeg sina kako rukovati i zračnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućim streljivom, te gađati mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, kako napuniti oružje, zatim kako stajati i disati pri uporabi vatrenog oružja.

Vodio ga je u tri navrata u streljački klub "Partizan Praktično streljaštvo" i jednom na otvoreni prostor u etno selu "Gostoljubje" u Mionici, iako takva aktivnost i treninzi ne odgovaraju uzrastu njegovog sina", rekao je Stefanović, prenosi Slobodna Dalmacija.

Također, sumnja se da je okrivljenik postupao protivno odredbama Zakona o oružju i streljivu i Pravilnika o prostorno-tehničkim uvjetima za sigurno skladištenje i čuvanje oružja, jer nije osigurao uvjete za sigurno skladištenje oružja i streljiva, odnosno predmetno vatreno oružje s pripadajućih šest okvira i pripadajućim streljivom nije držao u metalnom sefu s ključem.

Dječakov otac oružje je držao u dva plastična sanduka koji služe za transport oružja, a ne za njegovo sigurno skladištenje i čuvanje. Koferi su bili u jednom crnom ruksaku, tako da su oružje i pripadajući okviri bili zapakirani u jednom plastičnom koferu s bravom i šifrom, a pripadajuće streljivo u drugom plastičnom koferu bez lokota.

"U istrazi je utvrđeno da je okrivljenik neosigurano oružje držao u koferima za prijevoz oružja i streljiva, umjesto u sefu koji je bio pričvršćen za zid u ormaru u hodniku, a koji je okrivljenik prethodno nabavio kako bi ispunjavanje uvjeta za siguran smještaj i čuvanje oružja radi ishođenja odobrenja nadležnog tijela za nabavu i držanje vatrenog oružja", rekla je glavna državna tužiteljica.

Okrivljenik je tako djetetu omogućio posjedovanje dva pištolja, za koje ga je prethodno obučavao za gađanje u streljačkom klubu, i to pištolja marke "Česká zbrojevka" i "Ruger", za čiju je nabavu i držanje imao odobrenje. nadležnog tijela.

Dva dana nije primijetio da nema oružja?!

Okrivljenikov sin je, kako se sumnja, do neadekvatno osiguranog oružja došao 1. svibnja 2023. godine, kada je šest pripadajućih kutija streljiva za pištolje "Česká zbrojevka" i "Ruger" napunio s ukupno 92 metka i držao ih kod sebe, a potom ih je 3. svibnja stavio u ruksak i ponio sa sobom u OŠ "Vladislav Ribnikar" koju je pohađao.

Ubojičin dječak imao je oružje dva dana, a da njegov otac nije primijetio da oružje nije na mjestu. "Ušavši u prizemlje škole, dječak je prvo pucao u zaštitara, a potom je pucao u dvije učenice koje su sjedile u dežurnoj klupi, kao i u još jednu učenicu koja je bila ispred klavira", prisjetio se tužitelj Stefanović. Potom je hodnikom otišao do kabineta povijesti gdje su bili profesorica povijesti, student povijesti na praksi, kao i 23 ozlijeđena maloljetna učenika VII/2 razreda u koje je ispalio ukupno 45 projektila. Ondje je ubio šestero djece i ranio petero djece, te profesoricu povijesti. Tužiteljstvo je predložilo da se otac proglasi krivim i osudi na maksimalnu kaznu zatvora od 12 godina.

Zabranjeno raspolaganje imovinom

Ocu i majci dječaka ubojice privremeno je zabranjeno raspolaganje nekretninama i novcem. To je usvojio Viši sud u Beogradu na prijedlog obitelji ubijenih u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". No, radi se samo o privremenom rješenju, čiji je cilj "osigurati" sredstva za isplatu odštete obiteljima stradalih za smrt njihovih najmilijih.

Potom je ocu 7. srpnja izrečena privremena mjera zabrane raspolaganja novcem, također na prijedlog oštećenih. To je učinjeno kako bi se omogućilo zadovoljenje njihovih zahtjeva. Nije to sav novac oca dječaka ubojice, već samo iznos potreban za imovinsko-pravni zahtjev, kako bi se osiguralo da će obiteljima žrtava moći isplatiti štetu.

Otac je prije ove sudske odluke tražio bilježnika iz pritvora, a sa slobode je to učinila i dječakova majka, koja je svoju imovinu pokušala prepisati na ostale članove obitelji, valjda kako bi je "zaštitili". U međuvremenu, četiri člana jedne obitelji i 27 članova ostalih obitelji ubijenih u Ribnikaru podnijeli su tužbe protiv roditelja dječaka ubojice i protiv njih je pokrenut sudski postupak.

Obitelji traže naknadu nematerijalne štete, a u jednom parničnom postupku u kojem je tužilo 27 članova obitelji ročišta su zakazana za prosinac, kada će početi saslušanje obitelji ubijene djece i školskog čuvara Dragana Vlahovića, piše mondo.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:27