ZEITENWENDE

Od kraja Drugog svjetskog rata Berlin nije napravio ništa slično: ‘Njih 12 otišlo je u ponedjeljak rano ujutro...‘

Dok vojnici stižu u Litvu, Berlin kaže da će stalna prisutnost od 5000 vojnika poslati ‘jasan signal solidarnosti‘

Ministar obrane Boris Pistorius obraća se njemačkim trupama 

 Kay Nietfeld/Dpa Picture-alliance Via Afp

Dvanaest vojnika otišlo je iz Berlina u ponedjeljak ujutro kako bi postavili prve stalne baze njemačke vojske na stranom tlu od Drugog svjetskog rata.

U značajnom trenutku u povijesti moderne njemačke vojske, vojnici su odletjeli iz glavnog grada Njemačke u Vilnius u Litvi, gdje ih je dočekao ministar obrane te baltičke zemlje.

Laurynas Kasciunas opisao je dolazak vojnika kao "povijesnu odluku i za Litvu i za Njemačku".

Vojnici će sada izgraditi dvije baze, jednu izvan glavnog grada i jednu izvan drugog grada, Kaunasa. Njemačka je rekla da će baze biti operativne i spremne za smještaj 5000 vojnog osoblja do 2027.

- Šaljemo jasan signal solidarnosti sa stalnim stacioniranjem ove brigade u Litvi - rekao je Boris Pistorius, njemački ministar obrane, piše Telegraph.

- Ovo je važan dan za brigadu, za njemačku vojsku i za NATO - dodao je.

Planirano je da se raspored poveća na više od 100 vojnika do kraja 2024. godine. Baze će uključivati područja za vojnu vježbu, kao i smještaj, škole i sportske objekte za vojnike i njihove obitelji.

Njemački vojnici stacionirani su u Litvi na rotirajućoj osnovi kao dio NATO-ve pojačane prisutnosti.

Podsjetimo, Pistorius je prošlog lipnja iznenađujuće najavio da će Berlin uspostaviti stalnu prisutnost u Litvi.

Otkako je kancelar Olaf Scholz najavio Zeitenwende (prekretnicu) u vojnom planiranju nakon ruske invazije na Ukrajinu, Berlin je poduzeo korake za modernizaciju svoje vojske i jačanje svog doprinosa NATO-ovim sposobnostima odvraćanja.

Pistorius preuzeo je dužnost ministra obrane prije 14 mjeseci, nakon što je njegova prethodnica, Christine Lambrecht, bila pod velikim kritikama jer je predugo rješavala nedostatke u borbenim sposobnostima njemačke vojske.

Član Scholzovih socijaldemokrata, Pistorius je obećao da će njemačke oružane snage učiniti "spremnima za rat", obećanje koje je naišlo na otpor pacifista unutar njegove stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:47