KRALJ DESNIČARA

Obećavao kuću, obitelj, dva auta, roštilj i oružje za sve, a onda su procurile grozne izjave njegove ekipe!

"Ne želimo Židove, homoseksualce, pobačaj, poreze i Europsku uniju". To je program jednog od čelnika Konfederacije
 Rafał Guz/Pap/Profimedia

Predstojeći opći izbori u Poljskoj plijene pozornost jer će potencijalno ekstremno desna stranka imati značajan utjecaj. Stranka Konfederacija mami birače libertarijanskim idealima o budućnosti s niskim porezima, čak i primjenom teatralnih taktika poput bacanja lažnog novca tijekom skupova. Međutim, ispod ove primamljive fasade krije se tamnija strana.

Izborni program stranke Konfederacija evocira nostalgičnu sliku Amerike 1950-ih, a čelnik stranke Michał Urbaniak artikulira njihovu viziju kao: "Roštilj, obitelj, kuća, dva automobila, sigurna Poljska bez imigranata, slobodno poduzetništvo i zemlja koja svakom Poljaku koji radi omogućava uspjeh".

Središnji dio njihova manifesta pod nazivom "Ustav slobode" ideja je o mijenjanju statusa quo zagovaranjem opsežne deregulacije u raznim aspektima života. Ova poruka privlači ne samo tradicionalne birače tvrde desnice, nego i mlađu libertarijansku populaciju, uključujući studente.

Njihova platforma uključuje pojednostavljenje i smanjenje poreza te restrukturiranje zdravstvenog sustava davanjem godišnjeg kupona u vrijednosti od 4000 zlota (895 €) za pojedince. Dodatno, naglašavaju korištenje veta u pregovorima s EU kako bi se obuzdalo ono što smatraju nezasitnim apetitom Bruxellesa za širenjem svojih ovlasti, posebno u stvarima poput nametanja onoga što zovu "ideološke klimatske politike".

Program stranke proteže se na slobodan pristup vatrenom oružju, zabranu pobačaja čak i u slučajevima silovanja te izražavanje zabrinutosti zbog tereta ukrajinskih ratnih izbjeglica na Poljsku. Također traže da Kijev odgovara za ratne masakre Poljaka koje su počinili ukrajinski gerilci.

image
Rafał Guz/Pap/Profimedia

Konfederacija obećava da će se odvojiti od dviju stranaka koje su dominirale poljskom politikom više od dva desetljeća: nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS), koja je trenutačno na vlasti, i liberalne Građanske koalicije, koju vodi bivši premijer Donald Tusk.

Čini se da ova poruka protiv establishmenta ima odjek među glasačima jer je Konfederacija na trećem mjestu u anketi Politica s potporom od 11 posto, zaostajući za dvije etablirane stranke. S obzirom na to da za PiS glasa oko 38 posto, postavlja se pitanje hoće li koalirati kako bi ostali na vlasti.

Konfederaciju nisu zaobišle kontroverze koje proizlaze iz prošlih izjava stranačkih čelnika, a koje su izazvale bijes i postavile pitanja o njezinoj vjerodostojnosti. Kada se stranka prvi put kandidirala na izborima za Europski parlament 2019., jedan od čelnika Sławomir Mentzen iznio je program u pet točaka:

"Ne želimo Židove, homoseksualce, pobačaj, poreze i Europsku uniju".

Janusz Korwin-Mikke, 80-godišnji bivši član Europskog parlamenta koji se sada kandidira za stranku, ima dugu povijest govora protiv žena, između ostalog da ženama treba zabraniti pravo glasa. "Ovo je biologija. Žena u dobi od 55 godina, kada estrogen prestane djelovati, dolazi u godine kada konačno može glasati."

Jedna od kandidatkinja, Natalia Jabłońska, izbačena je s izborne liste zbog razmišljanja da zakoni koji zabranjuju klanje pasa nisu potrebni jer "meso je meso" - ta se izjava smatrala sramotnom za stranku. No, njezino stajalište podržavaju neki zastupnici, poput Dobromira Sośnierza, također bivšeg europarlamentarca, koji kaže da "pas nije ništa bolji od krave".

Kako se približavaju izbori u Poljskoj, Konfederacija bi mogla igrati ključnu ulogu jer PiS traži treći mandat bez presedana, ali nema većinu za neovisnu vladavinu. Iako dijele zajedničke vrijednosti s PiS-om, uključujući protivljenje pobačaju, LGBTQ+ pravima i skepticizam prema EU i imigraciji, formiranje koalicije moglo bi udaljiti glavne pristaše Konfederacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:01