CURI IZ KREMLJA

Notorna ‘Siva zona‘ šokirala objavom, potvrđene najcrnje slutnje?! ‘Imamo samo jednu misiju...‘

U nastavku su izdvojili i citat pokojnog Jevgenija Prigožina...

Prizori rata u Ukrajini

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Ruska privatna paravojna organizacija Wagner sugerirala je da se njezini borci vraćaju u Ukrajinu "kako bi zaštitili ruske interese". Ova informacija procurila je u javnost samo mjesec dana nakon smrti njihova osnivača Jevgenija Prigožina, koji je u ratu u Ukrajini uvelike osporio autoritet ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Budućnost Wagnera zasad je neizvjesna, iako je upravo ta plaćenička skupina odigrala ključnu ulogu u ruskoj borbi za grad Bahmut u Donjecku, a osim toga, ona i dalje Kremlju omogućava pristup resursima u dijelovima Afrike u kojima, pod krinkom pružanja sigurnosti, zapravo djeluje u sivoj zoni.

Podsjetimo, Prigožin je 23. kolovoza poginuo u zrakoplovnoj nesreći, za koju mnogi smatraju da je bila odgovor na njegovu pobunu protiv ruskog vojnog establišmenta dva mjeseca ranije. Kremlj je odmah odbacio odgovornost za spomenutu nesreću.

No nakon lipanjske pobune, taj isti Kremlj preuzeo je čvršću kontrolu nad Wagnerom, za čije je borce Putin rekao "da bi se mogli pridružiti ruskoj vojsci ili otići u Bjelorusiju", piše Newsweek.

I dok se o sljedećim koracima Wagnerovih vojnika uvelike špekulira, Telegram kanal "Siva zona" te paravojne organizacije šokirao je objavom fotografijea svojih boraca na kojima drže Wagnerove i ruske zastave ispred autobusne stanice na nepoznatoj lokaciji za koju se vjeruje da je negdje u Ukrajini.

- Vojnici jednog od vodova 1. jurišnog odreda, nakon okupljanja svoje neovisne skupine, vraćaju se u zonu sukoba kako bi zaštitili interese Rusije i osigurali pobjedu - piše kraj objave, a u nastavku je izdvojen i citat pokojnog Prigožina koji je svojedobno rekao: "Kad nas naša zemlja ponovno bude trebala, vratit ćemo se i zaštititi naše ljude".

Samuel Ramani, suradnik na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi (RUSI), na bivšem Twitteru napisao je kako je bivši savjetnik Kremlja, Sergej Markov, koji je zagovarao Prigožina, iznio slične tvrdnje o Wagnerovom povratku.

- Ukrajinci su u strahu - smatra on i dodaje kako je za očekivati da će se Wagner fokusirati na ofenzivne zadatke, vjerojatno u Kupjansku/Limanu, gdje su ukrajinske snage angažirane u protuofenzivi kako bi ponovno preuzele teritorij koji je okupirala Rusija.

Bjeloruska neovisna promatračka skupina Hajun istodobno je osporila izvješća o tome da su Wagnerovi borci napustili Bjelorusiju. Prema njihovim riječima, još nisu demontirani svi šatori koje je plaćenička skupina podignula u kampu u okrugu Osipoviči u regiji Mogilev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:34