NA METI RUSKIH TROVAČA

‘Nisam mogao disati, zatajili su mi organi, pao sam u komu. Rezultati testova bili su užasni‘

Vladimira Kara-Murzu otrovao je isti tim FSB-a kao i Navaljnog, tvrdi istraživački portal Bellingcat
Vladimir Kara-Murza
 Alexey Agarishev/Sputnik/AFP

Agenti Savezne sigurnosne službe Rusije - ozloglašenog nasljednika KGB-a danas poznatog kao FSB - izveli su i napade na ruskog kolumnista Washington Posta Vladimira Kara-Murzu, te na druge oporbenjake u Rusiji. Kako otkriva istraživački portal Bellingcat, radi se o istom timu koji je špijunirao i u konačnici otrovao danas najpoznatijeg kritičara Kremlja, Alekseja Navaljnog.

Istražujući atentat na Navaljnog, Bellingcat je uspio identificirati članove tima i prikupio je ekstenzivnu dokumentaciju o njihovim kretanjima, uz pomoć koje je otkrio njihovu upletenost i u druge slučajeve atentata i špijuniranja oporbenih figura i novinara.
Isti tim odgovoran za trovanje Navaljnog, tvrdi Bellingcat u novom izvještaju, temeljito je pratio novinara i oporbenog političara Vladimira Kara-Murzu prije oba slučaja u kojima je završio u bolnici, otrovan nepoznatom supstancom.

Agenti FSB-a pratili su Kara-Murzu na putu iz Moskve, koji je završio 48 sati prije njegovog prvog trovanja u svibnju 2015. godine. Prema popisima putnika kojima raspolaže Bellingcat, poznati agenti ruske sigurnosne službe putovali su na istih sedam odredišta, te na 14 istih letova kao i Kara-Murza. Šanse da se radi o slučajnosti su astronomski male.

Agenti FSB-a se izmjenjivali u praćenju

Portal naglašava i kako je najraniji datum u kojem su potvrdili da su ruski trovači pratili Kara-Murzu bio samo nekoliko dana prije ubojstva oporbenog čelnika Borisa Nemcova, čiji je Kara-Murza bio bliski suradnik.

Otprilike pet mjeseci nakon što se Kara-Murza vratio s liječenja u SAD-u nakon prvog trovanja, isti tim FSB-a ponovno ga je počeo pratiti, sve do njegovog drugog trovanja u veljači 2017. godine.

Bellingcat ističe da je način na koji su agenti sustavno pratili Kara-Murzu iznimno sličan drugim dosad identificiranim slučajevima, poput trovanja Navaljnog, ili ubojstva trojice aktivista - novinara, aktivista za manjinska prava i aktivista za borbu protiv korupcije - koji su svi povezani s istim timom FSB trovača.

Agenti bi se izmjenjivali u praćenju svoje mete, no uvijek bi barem dva ili tri agenta putovala na iste destinacije kao i njihove mete, ili na istim letovima ili na drugim letovima unutar 24 sata od putovanja njihove mete.

Uzorci poslani u Francusku

Kara-Murzi je iznenadno pozlilo 26. svibnja 2015. dok je bio na sastanku s Olegom Eforsininom, čelnikom podružnice državne novinske agencije RIA Novosti, te kolegom iz incijative Otvorena Rusija Mihajlom Jastrubickim.

Sat vremena nakon početka sastanka u prostorijama agencije, Kara-Murza odjednom više nije mogao disati, puls mu se ubrzao, i počeo je povraćati. “Otišao sam na toalet i vratio se na sastanak držeći se za zid,” opisao je Kara-Murza svoje iskustvo. “Kolege su me polegle na kauč i pozvali su hitnu. U deset do petnaest minuta došao sam od potpunog zdravlja do ruba smrti.”

Dok je čekao Hitnu pomoć, izgubio je svijest. Doktori su isprva mislili da je došlo do zatajenja srca, no ubrzo su ustanovili da pati od akutnog trovanja nepoznatom supstancom. Zatajili su mu organi i pao je u komu.

Uzorci njegove krvi, urina i kose poslani su u Francusku na toksikološko testiranje, gdje je otkriveno kako je imao 100 puta veću koncentraciju mangana u krvi od najviše zdravstveno sigurne, kao i znatno povišene razine cinka i bakra, dok mu je željezo bilo izrazito nisko.

Kada mu se stanje poboljšalo, otišao je u SAD na oporavak, no i dalje je imao ozbiljnih zdravstvenih problema. Kada se vratio u Rusiju, mjesecima nije mogao putovati i hodao je uz pomoć štapa. No, kada je ponovno počeo putovati, agenti FSB-a opet su putovali s njim.

Identični simptomi kao i nakon prvog trovanja

Prvog dana veljače 2017., otišao je u ured gradonačelnika i zatražio dozvolu za održavanje skupa na godišnjicu ubojstva Borisa Nemcova. Posjetio je središnji ured Aeroflota gdje je pokupio karte za let u Washington, gdje je planirao putovati sutradan na rođendan svoje kćerke.

Ručao je u kafeu Ruccola s aktivistom iz liberalne oporbene stranke Jabloko, a potom je taksijem otputovao kod punca i punice, gdje je planirao prespavati. Legao je u krevet oko ponoći, no u 4 ujutro probudio se u panici - imao je identične simptome kao i nakon prvog trovanja.

Prije nego što je izgubio svijest, uspio je probuditi punca i punicu i nazvati suprugu, koja je nazvala istog liječnika koji ga je liječio u bolnici Pirogov nakon prvog trovanja. Dr. Denis Protsenko u međuvremenu je postao glavni kirurg u Općoj bolnici Judina, te je brzo organizirao prijevoz Kara-Murze u svoju kliniku. Smjesta mu je postavljena ista dijagnoza - “teško trovanje nepoznatom supstancom”.

Odbijenica FBI-ja i posjet Rusa Washingtonu

Supruga Kara-Murze ovaj je put uzorke krvi i urina predala agentima FBI-a čim je doputovala u Sjedinjene Države, koji su obećali poslati ih u toksikološke laboratorije. No, u neočekivanom obratu, FBI za vrijeme administracije Donalda Trumpa nije htio podijeliti nalaze s Kara-Murzom.

Nakon što se oporavio i po drugi put, te nakon što je tri godine čekao odgovor od FBI-ja, tužio je američko ministarstvo pravosuđa pod Zakonom o slobodi pristupa informacijama, kako bi dobio vlastite toksikološke nalaze.

FBI mu je na kraju ustupio značajno cenzurirane izvještaje, u kojima je jasno stajalo da je namjerno otrovan nepoznatim biootrovom, no čak 275 stranica bilo je zacrnjeno uz napomenu “čekaju se konzultacije s drugim agencijama”, a još deset je stranica bilo zacrnjeno uz napomenu “iz razloga nacionalne sigurnosti”.

U cenzuriranom e-mailu FBI-a u kojem se raspravlja o njegovom statusu spominje se posjet cenzuriranih osoba Washingtonu krajem siječnja 2018., koje su tražile sastanak s čelnikom agencije. Bellingcat napominje da su tada Washington posjetili čelnici sve tri ključne ruske obavještajne agencije - FSB-a, GRU-a i SVR-a - te se sastali s čelnikom CIA-e Mikeom Pompeom, navodno kako bi raspravljali o prijetnjama međunarodnog terorizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:27