SLOŽENA OPERACIJA

NEVJEROJATNA PRIČA O DJEČAKU KOJI JE UPAO U KANALIZACIJU Spasili ga nakon dramatične akcije koja je trajala čak 12 sati 'Evo kako smo ga uspjeli naći'

 
U krugu: Jesse Hernandez
 Vatrogasne službe grada Los Angelesa, Screenshot / TWITTER, YOUTUBE

Djelatnici javnih službi grada Los Angelesa spasili su Jesseja Hernandeza (13) nakon što je ovaj upao u rijeku otpadnih voda i u podzemnom sustavu kanalizacije proveo 12 sati, piše The Guardian.

Hernandez se tijekom obiteljskog druženja u jednom losanđeleškom parku zaigrao s nekolicinom druge djece na drvenim daskama koje su prekrivale otvor za ulaz u kanalizaciju. Kada je jedna daska pukla, Hernandez je s visine od osam metara upao u brzu rijeku otpadnih voda.

Druga su djeca odmah o tome izvijestila svoje roditelje koji su kontaktirali policiju.

Nakon toga je započeta užurbana i iscrpna 12-satna potraga za dječakom u kanalizacijskom sustavu koji nalikuje složenom labirintu. Spasitelji iz brojnih službi, među kojima su bili i vatrogasci te djelatnici čistoće, u potrazi su koristili kamere koje su bile fiksirane na plutajućim napravama.

Hernandeza su najzad pronašli zahvaljujući otiscima ruku koje je ostavio na cijevima. Spasitelji su odmah potrčali prema tom području i otvorili šaht.

"Prva stvar koju su čuli bilo je "Upomoć!"", rekao je Adel Hagekhalil, pomoćnik upravitelja u službi za čistoću.

Spasilačka je ekipa spustila crijevo do Hernandeza koji se nalazio u cijevi na dubini od otprilike tri metra. "Uhvatio je crijevo pa smo ga povukli na sigurno", rekao je Hagekhalil.

Spasitelji su mu odmah pružili liječničku pomoć - oprali su ga od otpadnih voda, a oči i nos su mu isprali sa sterilnom otopinom natrijevog klorida.

Hernandez je odmah zatražio mobitel kako bi mogao nazvati svoju majku. "Bio je sretan, obitelj mu je bila sretna", rekao je Hagekhalil, dodavši da su i spasitelji bili zadovoljni ishodom akcije spašavanja.

Na snimci koju su kasnije objavili službenici grada mogle su se vidjeti dugački tamni tragovi na cijevima promjena oko jednog metra. Te je tragove vjerojatno ostavio Hernandez.

Hernandezove su šanse za preživljavanjem takve nesreće padale svaki sat, no kako kaže Hagekhalil, spasitelji nisu gubili nadu. "Htjeli su Jesseja vratiti njegovoj obitelji", dodao je.

Spasilačka je ekipa pregledala otprilike 731 metara kanalizacijskih cijevi prije nego što je pronašla Hernandeza. U akciji spašavanja sudjelovalo je više od 100 ljudi, a glasnogovornik vatrogasnih službi grada Los Angelesa Brian Humphrey smatra da je Hernandez svojom okretnošću uvelike pomogao.

Ne samo da je preživio plivajući u otpadnim vodama koje su se kretale brzinom od 25 km/h, uspio je pronaći mjesto gdje je mogao udisati koliko toliko čist zrak.

"Pronaći zrak koji se može disati u takvim je situacijama ključno. Podzemne lokacije poput kanalizacije često su prepune otrovnih plinova. Jesseju se nije dobro pisalo, međutim pokazao je veliku snagu. Očito je da nikada nije odustao", zaključio je Humphrey.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 14:05