SVEOBUHVATNA STRATEGIJA

Nestrpljivo se iščekuje dokument koji će radikalno promijeniti Merkeličino nasljeđe u Berlinu: ‘Do Uskrsa je gotov!‘

“Wandel durch Handel” je politika na kojoj je formulirana politika prema Kini. Sada se ta politika napušta...

Angela Merkel

 Odd Andersen/Afp

“Wandel durch Handel” je politika koju pokapa i Kršćansko demokratska unija (CDU), najveća njemačka opozicijska stranka u nacrtu nove politike prema Narodnoj Republici Kini.

“Promjena kroz trgovinu” bila je platforma koju je zagovarala vlada u kojoj je vodeću ulogu imao CDU, a na čelu je bila Angela Merkel. Tom se politikom smatralo privući Rusiju Europi i s vremenom je promijeniti, pri čemu je glavnu ulogu igrala kupovina energenata. Primarna odgovornost za tu politiku prema Moskvi ide sada vodećoj stranci u koaliciji, Socijaldemokratima (SPD), koji su bili osobito nakloni politici popuštanja.

“Wandel durch Handel” je politika na kojoj je formulirana i politika prema NR Kini, koja je postala golemo tržište primjerice njemačkih automobila.

Ruska agresija na Ukrajinu dokinula je politiku naklonosti prema Moskvi, iako će SPD nastojati ubrzati mirovne pregovore. NR Kina se našla na udaru odmah po dolasku na vlast Zelenih, koji zagovaraju oštriju politiku prema Pekingu, što izaziva trenja u koaliciji. Druge dvije stranke, SPD i liberali (FDP), razmišljaju primarno o negativnim ekonomskim posljedicama zaoštravanja odnosa s NR Kinom. Zbog toga još uvijek nije predstavljena “Sveobuhvatna strategija za Kinu”, koju je vladajuća koalicija bila najavila.

“Shvaćamo da u ovom trenutku, s određenim iznenađenjem, zbog čega smo pripremili i predstavili ovaj dokument, njemačka vlada kasni s ključnim dokumentima vanjske i sigurnosne politike”, rekao je zastupnik CDU-a zadužen za vanjsku politiku Johann Wadephul. Dokument, u koji je uvid imao Politico.eu, ima 22 stranice i stranka ga planira usvojiti prije Uskrsa.

Politico.eu navodi da u predgovoru dokumenta stoji da je "uspon komunističke Kine središnji, epohalni izazov 21. stoljeća za sve države koje žele očuvati, ojačati i održati međunarodni poredak temeljen na pravilima". Zastupnički klub CDU/CSU (bavarska sestrinska stranka) otvoren je postizanju “nacionalnog konsenzusa” s vladom kako bi bio ugrađen u strategiju nacionalne sigurnosti i europsku strategiju prema Kini.

CDU prihvaća definiciju Europske komisije iz proljeća 2019. godine prema kojoj je NR Kina “istodobno, u različitim političkim područjima, partner za suradnju s kojim EU ima blisko usklađene ciljeve, pregovarački partner s kojim EU treba pronaći ravnotežu interesa, ekonomski konkurent u potrazi za tehnološkim vodstvom i sistemski rival koji promovira alternativne modele upravljanja”.

Dokument CDU-a navodi da je Peking samoinicijativno pomaknuo ravnotežu i jasno prebacio srž odnosa prema sistemskom rivalstvu. Pristup koji je u skladu sa Strateškim konceptom NATO, objavljenim u lipnju prošle godine te zaključcima američke obavještajne zajednice predstavljenima početkom ožujka.

CDU će zaključiti, kako donosi Politico.eu, da “odvajanje od Kine nije realno niti poželjno iz njemačke i europske perspektive”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 20:13