ĐAVOLJA SLJEDBA

NEČASTIVI U SALEMU Sotonisti otvorili svoju crkvu u mrtvačnici grada poznatom po obračunu s vješticama

Ova je skupina nedavno izazvala pozornost kada je jedan od članova pokušao izvesti zazivanje sotone u Gradskoj vijećnici u Bostonu
Skulptura Baphometa postavljena je u Salemu
 salemartgallery.com/Getty

Gradić Salem u američkoj državi Massachusetts poznat je po "vješticama iz Salema", povijesnoj epizodi iz 1692. godine, kada je u histeričnom pohodu 200 ljudi optuženo za vještičarenje i 20 na koncu pogubljeno. Upravo u Salemu, u bivšoj gradskoj mrtvačnici prošlog je mjeseca otvoren sotonistički hram, u sklopu kojeg se nalazi i galerija posvećena Baphometu, čudnovatom mitskom stvorenju s glavom jarca.

Sotonistički hram otvorio je 49-godišnji aktivist koji se predstavlja pod pseudonimom Malcolm Jarry, te za sebe kaže da je "sekularni Židov", kako izvještava The Times of Israel. Sotonisti, koji sada diljem svijeta broje sljedbu od 50 tisuća članova, u posljednjih nekoliko godina privukli su popriličnu pozornost medija, zalaganjem za bračnu ravnopravnost, reproduktivna prava žena, te borbom protiv postavljanja vjerskih simbola u državne institucije.

Jarry na svoju sotonističku religiju gleda kao na nešto poput budizma, kako je rekao izraelskim novinama. U principu, sotonisti ne vjeruju da sotona (odnosno vrag) postoji, već na sotonu navodno gledaju kao na simbol, a ne kao na idola ili božanstvo koje bi trebali štovati.

Ova je skupina nedavno izazvala pozornost kada je jedan od članova pokušao izvesti zazivanje sotone u Gradskoj vijećnici u Bostonu. Jarry je komentirao kako samo vodeće religije imaju mogućnost da budu pozvane da molitvom otvore sastanak u vijećnici, te da će sotonisti pokrenuti tužbu jer se kane izboriti za jednaka prava kao i druge religije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:41