OGROMNA MATERIJALNA ŠTETA

Nakon eksplozije u Čačku na sve strane šrapneli i dijelovi oružja, stradala i stoka: ‘Sve je letjelo...‘

‘Bojim se dijelova odletjelog streljiva. Vidio sam ogromne tenkovske granate‘, priča mještanin
 Instagram/Milun Todorović

Nakon niza snažnih eksplozija praćenih detonacijama u tvornici oružja Sloboda koje su probudile sinoć stanovnike Čačka u Srbiji, situacija se polako smiruje, a u tijeku je utvrđivanje posljedica eksplozija.

Ozlijeđenih nema, ali načinjena je velika materijalna šteta, a pojedinim mještanima od posljedica eksplozije stradala je stoka.

Građani ističu i da su u svojoj okolini pronašli šrapnele i dijelove oružja, a kako navode, posljedice su vidljive i na ulicama i automobilima.

Ljubivoje Boričić iz Pridvorice, čija se kuća nalazi na stotinjak metara od skladišta koje je eksplodiralo kaže da je za dlaku izbjegao tragičan događaj.

- Strašna eksplozija. Nas troje je izletjelo iz kuće za dvija minute. Sjeli smo u auto i pobjegli. Mislim da je temperatura u tom trenutku bila 200 stupnjeva - kaže.

Teren je i dalje nesiguran, stoga je policija blokirala pristup tvornici dok pirotehničari ne završe kompletan posao i ne očiste područje.

- Sve je letjelo. Prozori su mi popucali. A jedno june mi je ozlijeđeno. Ne znam što ću s njim. Imam još pedeset grla. Ne mogu prići štali. Nadam se da su dobro – kaže Boričić i dodaje da je detonacija bila snažnija od bombardiranja 1999.

- Sreća da nam nije bilo ništa. Ali, bojim se dijelova odletjelog streljiva. Tko zna gdje je sve palo. Vidio sam ogromne tenkovske granate - priča ovaj mještanin.

Šef Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije Luka Čaušić izjavio je danas da je kvaliteta zraka u Čačku dobra i bez povećane koncentracije štetnih tvari.

U tvornici Sloboda u Čačku proizvodi se streljivo raznih kalibara, od 20 do 155 milimetara, za protuavionske topove, haubice, tenkovske projektile i topove.

Tvornica je osnovana 1948. godine, a tijekom 1999. postrojenja su bombardirana, a tvornica je ubrzo obnovljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:58