ZABRINUTE VLASTI

Najviši stupanj uzbune u zatvorima, sprema se neviđena mobilizacija, Grci: ‘Problem su - Srbi!‘

Saznali smo u koje će zatvore biti transferirani hrvatski navijači

Dinamovi huligani, grčki zatvor Korydallos

 /Ronald Goršić/ Cropix/ Profimedia

U ponedjeljak su započeli transferi Dinamovih navijača u 16 zatvora diljem Grčke. Iz pritvorskih centara Glavne policijske uprave započeo je transfer prvih 46 od ukupno 105 pritvorenih optuženika za krvave epizode u Ateni.

Kako piše grčki portal Newsit, preostali transferi u zatvore će se održati u srijedu 16. kolovoza ili u četvrtak. Konkretno, osmero ih je već u zatvoru Korydallos, 12 ih je trebalo biti poslano u zatvore Avlona, a ostali će biti raspoređeni u zatvore Trikala, Larissa, Volos, Nigrita, Komotini, Malandrino, Amfissa, Domokos, Chania, Chios, Grevena, Nafplio, Kos i zatvore u Solunu, ovisno o dostupnosti prostora.

Vlasti su, pišu Grci, izuzetno zabrinute za sigurnost zatvorenika, zbog čega je Glavno tajništvo za protukaznenu politiku komunciralo s upravama svih pritvorskih centara koji su, kažu, poduzeli stanovite mjere za siguran pritvor Dinamovih navijača.

Najveću glavobolju, piše portal Newsit, vlastima zadaju srpski zatvorenici, kojih je nemali broj po grčkim zatvorima. Kako piše istoimeni portal, naredilo se s viših instanci da čuvari vode računa o tome da se izbjegavaju kontakti koji mogu dovesti do sukoba, a izrađeni su i planovi pojačanih mjera i nadzora u svim zatvorima.

Tamo gdje ih je moguće držati na posebnim mjestima, to će se i učiniti. Na primjer, njih osmero koji su prebačeni u Korydallos drže se u posebnom odjelu kako ne bi imali kontakt s drugim zatvorenicima.

Oglasio se grčki ministar

Dvadesetak roditelja hrvatskih navijača uhićenih u Grčkoj u ponedjeljak je pred ministarstvom vanjskih poslova ponovno tražilo da se njihovu djecu zaštiti od navodno lošeg postupanja grčkog pravosuđa i moguće osvete suparničkih navijačkih sukpina.

Devedeset i osam navijača Dinama iz Zagreba uhićeno je nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a ubijen prošloga tjedna u Ateni u nasilju uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka.

Roditelji su na Zrinjevac došli dan pošto ih je primila državna tajnica Andrea Metelko Zgombić i uvjerila ih da hrvatska diplomacija od prvog dana brine za uvjete i sigurnost pritvorenih Bad Blue Boysa.

Ministarstvo je nakon sastanka priopćilo da je resorni ministar Gordan Grlić Radman u stalnom kontaktu s grčkim kolegom Giorgosom Gerapetritisom i da je u razgovoru s njime u nedjelju "istaknuo zabrinutosti obitelji hrvatskih državljana i važnost pravednog postupanja s pritvorenim navijačima".

Pozivajući se na diplomatske izvore, grčka novinska agencija ANA objavila je ponedjeljak da je Grlić Radman u tom razgovoru izrazio sućut zbog smrti grčkog navijača i osudio sudjelovanje Hrvata u indcientima.

Hrvatski šef diplomacije također je izrazio uvjerenje da će grčko pravosuđe provesti objektivnu istragu i zahvalio grčkoj državi i zatvorskim vlastima na suradnji.

Ministar Gerapetritis je uvjerio hrvatskog kolegu da će neovisno grčko pravosuđe pošteno i nepristrano istražiti taj slučaj uvažavajući temeljna prava pritvorenih, prenijela je ANA.

Rasporedit će ih u 16 zatvora

Skupinu od 98 hrvatskih državljana tereti se za jedanaest kaznenih i prekršajnih djela, a poseban naglasak je stavljen na istragu ubojstva navijača AEK-a, za što su osumnjičeni Hrvat, Albanac i tri Grka.

Roditelji i članovi obitelji strahuju da će Bad Blue Boysi nakon saslušanja biti premješteni u 16 različitih zatvora gdje im prijeti odmazda raznih navijačkih skupina.

Za pomoć su se obratili i premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku države Zoranu Milanoviću te pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter koja je rekla da će hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova i grčkim institucijama predložiti da ispitaju poštuju li se prava pritvorenih navijača.

Šimonović Einwalter je dodala da obitelji uhićenih navijača uistinu jesu u teškoj poziciji, posebno jer do njih dolaze razne informacije o tretmanu pritvorenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 19:22