SLUČAJ DE BENOS

Najvećeg simpatizera Sjeverne Koreje na Zapadu hapsi FBI, on se uzda u Trumpa, oglasio se na X-u

Prema procjenama američkog magazina ‘Forbes‘, de Benosu prijeti 20 godina robije, ako ga se izruči SAD-u

Donald Trump

 Scott Olson/Getty Images Via Afp

Španjolski poduzetnik kojeg se smatra najvećim simpatizerom Sjeverne Koreje na Zapadu Alejandro Ceo de Benos uhapšen je u petak u Madridu po američkoj optužnici za kršenje sankcija koje su SAD i saveznici zaveli Sjevernoj Koreji te odmah pušten, javljaju španjolski mediji.

Prema istim izvorima, de Benosa se sumnjiči da je u 2019. u Sjevernoj Koreji priredio predavanje o kriptovalutama objasnivši tamošnjim vlastima kako da korištenjem kriptovaluta izbjegnu sankcije. U travnju prošle godine američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu protiv de Benosa i Christophera Emmsa, državljanina Velike Britanije, za organiziranje urote s američkim državljaninom i programerom jedne od većih kriptovaluta Etherum Virgilom Griffithom. Urota je, prema optužnici, organizirana kako bi Sjeverna Koreja prekršila američke sankcije, odnosno odredbe tamošnjeg Zakona o međunarodnim izvanrednim gospodarskim ovlastima.

Griffith je tijekom istražnog postupka, prema priopćenju Ministarstva pravosuđa SAD-a iz travnja prošle godine, priznao krivicu i osuđen na 63 mjeseca zatvora i 100 tisuća dolara globe, a za ostale osumnjičenike navodi se da su nedostupni američkim vlastima. Sukladno uobičajenoj proceduri, SAD bi trebalo zatražiti izručenje de Benosa i Emmsa kada utvrdi gdje se nalaze, ali, prema tvrdnjama španjolskih medija, nema dokaza da je američka vlada to i učinila, odnosno pokrenula ekstradicijski postupak izručenja de Benosa u SAD.

Reakcija osumnjičenog

Nakon vijesti o njegovom hapšenju de Benos se oglasio na platformi ‘X‘, bivšem Twitteru, poručivši kako su optužbe američkih vlasti protiv njega lažne, kako nema ekstradicijskog postupka u njegovu slučaju, niti će ga, tvrdi, biti.

- Optužbe američkog pravosuđa ne egzistiraju u Španjolskoj, sukladno odluci bivšeg predsjednika Trumpa – napisao je de Benos na ‘X‘-u.

Prema procjenama američkog magazina ‘Forbes‘, de Benosu prijeti 20 godina robije, ako ga se izruči SAD-u.

- Tužiteljstvo SAD-a tereti Griffitha i Emmsa da su sjevernokorejskim vladinim dužnosnicima nacrtali shemu transakcija kriptovalutama namijenjenu izbjegavanju američkih sankcija koja je uključivala dijagrame takvih transakcija za sjevernokorejske potrebe. Emms je također navodno objasnio kako koristiti usluge trgovine kriptovalutama bez šaltera i obrade transakcija, a pritom izbjegavati američki nadzor – navodi Forbes.

Spomenuti magazin prenosi navode tvrtke za kibernetičku sigurnost Recorded Future kako je u godinama nakon konferencije o kriptovalutama u Sjevernoj Koreji kojoj su nazočili Emms i de Benos, Sjeverna Koreja uspješno koristila blockchain tehnologiju i kriptovalutu kako bi uprihodila gotovo tri milijarde dolara.

Oprali tri milijarde dolara

- Prema Uredu za inozemnu kontrolu Ministarstva financija, Sjeverna Koreja također je koristila najveću svjetsku kripto mjenjačnicu, Binance, kao dio svoje operacije kriptovaluta. Binance je kažnjen s rekordnih 968 milijuna i 618 tisuća dolara od strane Ministarstva financija jer je dozvolio sankcioniranim pojedincima i organizacijama da trguju na njihovoj platformi, uključujući neke iz Sjeverne Koreje. Kazne su dio nagodbe od 4 milijarde dolara koju je tvrtka pristala platiti u studenome ove godine – ističe Forbes. Isti izvor tvrdi da su Alejandro Ceo de Benos i Christopher Emms stavljeni na listu najtraženijih osoba FBI-ja, nakon čega se de Benos krio pod lažnim identitetom u Barceloni. Uhapšen je na željezničkoj stanici u Madridu.

Pravo na oružje

Nakon što je u Španjolskoj skrenuo pozornost na sebe osnivanjem španjolsko-sjevernokorejskog društva prijateljstva, de Benos je dobio prostor u tamošnjim medijima. Otkrio je, među ostalim, da je počasni pripadnik sjevernokorejske narodne vojske, da je plemićkog podrijetla, da se bavio novinarstvom i advokaturom, te da brani interese Sjeverne Koreje u svijetu. U javnim istupima branio je pravo Sjeverne Koreje da se opremi nuklearnim oružjem.

- Znamo da je nuklearno oružje način odvraćanja koji je spriječio SAD da pokrenu još jednu invaziju poput one na Irak, oružje štiti mir – kazao je de Benos u jednom intervjuu za španjolske medije.

Ako bi se službeni Madrid odlučio na izručenje de Benosa SAD-u, komentira dnevnik El Pais, došlo bi do daljnjeg zaoštravanja diplomatskih odnosa dvaju država nakon što je Sjeverna Koreja, podsjeća list, nedavno zatvorila veleposlanstvo u Madridu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:56